Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Porträtt av Emma Frans
Emma Frans är årets huvudtalare på hållbarhetsveckan Act Sustainable.
Foto: Niklas Nyman/Volante
Länkstig

Nu är årets hållbarhetsvecka Act Sustainable igång!

Publicerad

Mellan den 16 och 20 november pågår Act Sustainable 2020 – Göteborgs universitets och Chalmers gemensamma hållbarhetsvecka för studenter, forskare och personal. Utvalda delar av programmet är dessutom öppna för allmänheten, däribland föreläsningen med årets huvudtalare Emma Frans som kommer prata om åsiktsbubblor och Fake News.

På årets hållbarhetsvecka – som i år arrangeras helt digitalt – finns seminarier, föreläsningar och workshops inom ämnen som transport, droger, biodiversitet, IT och genus. Årets huvudtalare är ingen mindre än vetenskapsjournalisten, författaren och twittraren Emma Frans som kommer att prata om åsiktsbubblor och Fake News. Karin Bylund, projektledare för Act Sustainable, vid Göteborgs centrum för hållbar utveckling är nöjd med årets program och studenternas insatser:

Bild
Porträtt Karin Bylund
Karin Bylund, Projektledare för Act Sustainable, Göteborgs centrum för hållbar utveckling.
Foto: Gunnar Jönsson

– Vi har arbetat med ett antal partner på Göteborgs universitet och Chalmers och tillsammans samskapar vi hela veckan från början till slut. Deras expertis och kunskap fyller våra programpunkter och vi sköter logistiken runt omkring. För mig är det också viktigt att studenternas röst hörs under veckan och därför avsätter vi alla lunchpass till studentledda sessioner, där studenterna själva får bidra till programmet och lyfta fram talare och ämnen som är viktiga för dem. Studenter är vår viktigaste målgrupp – inte minst för att de också är våra framtida beslutsfattare och makthavare. Vi kommer också att ha två grymma studenter som programledare för hela veckan!

Hela veckan är öppen för studenter, forskare och annan personal på universiteten. Utvalda delar av programmet är dessutom öppna för allmänheten och kommer strömmas på Göteborgs centrum för hållbar utvecklings Youtube-kanal. 

– Jag hoppas att deltagarna ska känna sig som en självklar del av hållbarhetsomställningen. Att de ska se tydliga kopplingar mellan sitt eget akademiska fält och hållbar utveckling. Vi vill att programmet ska vara framåtblickande och visa på konkreta metoder och sätt att hantera hållbarhetskrisen, och jag hoppas att deltagarna ska känna att de fått med sig just det, säger Karin Bylund. 

Den 18–19 november pågår årets nya satsning forskarkonferensen Act Sustainable Research Conference som lyfter hur forskarsamfundet i Göteborg kan bidra till FN:s ”Decade of Action”.  Bland talarna finns Gabriel Wikström, nationell samordnare för Agenda 2030 och professor Katherine Richardson, föreståndare för Sustainability Science Centre vid Köpenhamns universitet.  Läs mer om forskarkonferensen Act Sustainable Research Conference här.

Ta del av det öppna programmet

Flera spännande programpunkter strömmas öppet på Göteborgs centrum för hållbar utvecklings Youtube-kanal. Till Göteborgs centrum för hållbar utvecklings Youtube-kanal

Vi ses i sociala medier!

Eftersom årets upplaga av Act Sustainable är helt digital har vi extra satsningar i sociala medier. Följ våra studentkanaler och gilla och dela på #ActSustainable2020 så kan vi göra hela veckan tillsammans. 

Läs mer om Act Sustainable 2020

Allt du behöver veta om Act Sustainable och programmet hittar du på www.actsustainable.se.

Act Sustainable är den gemensamma hållbarhetsveckan vid Chalmers och Göteborgs universitet. Hållbarhetsveckan har organiserats sedan 2005, tidigare känd under namnet Studentdagen Hållbarhet, av Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV).  Den veckolånga versionen av evenemanget har arrangerats sedan 2018.