Möt Tina Verolin, ny som ansvarig för nyttiggörande och innovation på GPCC

Möt Tina Verolin, ny som ansvarig för nyttiggörande och innovation på GPCC

Tina VerolinVem är du?
Jag är 47 år, gift med Olof och mamma till Adam och Noah, 13 och 11 år. Jag tränar gärna på fritiden och älskar att resa. Jag har tidigare bott i Australien och USA.

Vad är din bakgrund?
Jag har en MSc i molekylärbiologi från Göteborgs universitet samt en PhD i immunologi från 1999. Jag har även jobbat på AstraZeneca ett par år samt varit operativ chef på ett start-up inom biotech. Numera är jag innovationsrådgivare vid Forsknings- och Innovationskontoret (FIK) vid Göteborgs universitet.

Berätta om din egen erfarenhet av forskning.
Doktorandstudier inom vaccinutveckling och klamydiainfektioner, senare läkemedels-utveckling inom autoimmuna sjukdomar.

Hur hamnade du i rollen som ansvarig för nyttiggörande och innovation på GPCC? Som innovationsrådgivare vid Göteborgs universitet vill vi stödja forskare att nå ut med sin forskning och se till att den kommer till nytta för allmänheten. Vi stödjer enskilda forskare men ger även särskilt stöd till ledningar och till exempel centrumbildningar, som GPCC.

Vad ser du som viktigt med personcentrering? I dagens samhälle med dess möjlighet till att söka information är patienterna ofta väldigt pålästa. Att få en chans att vara en person, en individ när man även är patient, och vara med och forma sin egen vårdupplevelse och till exempel hälsoplan ser jag som en viktig utveckling. Man pratar mycket om ’personalized medicine’ där behandlingar/mediciner behöver anpassas efter olika individer då man reagerar olika på olika mediciner, detsamma gäller ju naturligtvis för den övriga delen av vården, inte bara medicin. Jag tror att utfallet av vården blir mycket bättre och man får se fler långvariga resultat om patienten, och eventuellt nära anhöriga, är involverad.

Vad ser du fram att arbeta med på GPCC? Jag ser fram emot att lära mig mer om det tvärvetenskapliga ämnet och att jobba i en styrgrupp inom ett centrum. Som innovationsrådgivare hoppas jag även kunna hjälpa till med att föra ut ny kunskap inom området till allmänheten.