Möt Mari Lundberg, ny som ansvarig för utbildning och implementering på GPCC och nybliven professor

Publicerad

Porträtt på Mari Lundberg Vem är du?
Jag heter Mari Lundberg och är född och uppvuxen i Göteborg och bor nu på cykelavstånd från min arbetsplats. Min grundanställning finns på enheten för fysioterapi på Göteborgs universitet där jag arbetar som lektor och forskare.

Vad är din bakgrund?
Jag blev sjukgymnast 1992 och sedan dess har jag arbetat med att stödja människor till att kunna leva ett hälsosamt liv i rörelse. Efter att ha arbetat kliniskt i nästan 10 år disputerade jag 2006 vid avdelningen för ortopedi på Göteborgs universitet på en avhandling om rörelserädsla hos människor med långvarig smärta. Därefter har jag arbetat som lärare och forskare på olika institutioner och lärosäten. Jag har varit studierektor på Vårdalinstitutet och arbetat som universitetslektor på Karolinska Institutet. Min erfarenhet av styrelsearbeten omfattar flera år som ordförande för internationella och nationella föreningar och förbund.

Berätta lite om din egen forskning.
Min forskning handlar huvudsakligen om rörelserädsla och hur vi kan förstå, behandla och förebygga att det uppkommer. Jag driver forskargruppen Back in Motion, som är en tvärprofessionell och tvärdisciplinär grupp. Jag har pågående forskningsmedel från Vetenskapsrådet, ALF och Regionala VGR. Fyra doktorander har under min guidning erhållit sin doktorsexamen, och jag är handledare för ytterligare fem. Från och med nästa år kommer jag att leda den på GPCC nyligen instiftade forskningsdomänen om utbildning och pedagogik.

Du har precis blivit utnämnd till professor. Grattis! Hur känns det?
Det känns fantastiskt! Som ett erkännande på ett hårt och systematiskt arbete.

Hur är du som person?
Jag är uppvuxen i en familj där lagidrott var en självklar del. Det har präglat mig på flera sätt. Jag trivs med att arbeta i grupp och att bygga lag. Att vara i rörelse, helst i naturen, ser jag som en livsstil men jag tycker om att läsa och så tycker jag om allt som får mig att skratta.

Vad är din nya roll i GPCC?
Sedan 1:e april i år är jag ansvarig för utbildning och implementering. Jag ingår också i styrgruppen. Det innebär att jag ska fortsätta att utveckla det gedigna och innovativa arbete som mina företrädare Irma Lindström Kjellberg och Catarina Wallengren Gustafsson byggt upp.

Hur hamnade du här?
Jag har samarbetat med GPCC sedan 2012 i så väl forskning som utbildning och baserat på det samarbetet ansågs jag vara en lämplig kandidat för uppdraget.

Vad ser du som viktigt med personcentrering?
Det allra viktigaste med personcentrering är att det inte stannar vid att vara ord, utan att det blir en handling som integreras i våra olika verksamheter. Flertalet studier har visat på effekten av personcentrering, men vi behöver veta mer om hur man gör på de verksamheter där personcentrering fungerar. Vi behöver också förstå mer om hur vi kan stödja ett personcentrerat lärande.

Vad ser du fram att arbeta med på GPCC?
Jag ser det som ett hedersuppdrag att få vara med att fortsätta att utveckla den verksamhet som byggts upp under nästan 10 år. Då mitt uppdrag handlar om utbildning och implementering ser jag särskilt fram emot att få utveckla och beforska lärandet kring personcentrering så att vi kan stödja strävan mot ett hälsosamt liv.

FOTOGRAF: ANNIKA CLARHOLM