Eva Wiberg
Eva Wiberg talar vid öppningsceremonin.

Mobilitet och expansion ledord vid EUTOPIA Week i Barcelona

Publicerad

EUTOPIA-veckan, som arrangeras av Pompeu Fabra-universitetet i Barcelona, har kommit till sitt slut med strukturella framsteg i organisationen och ökad kontakt mellan alliansens universitet som resultat.

Bland de viktigaste händelserna under veckan var undertecknandet av mobilitetsavtalet mellan alliansens sex grundande universitet: Pompeu Fabra University, CY Cergy Paris University, Vrije Universiteit Brussel, Göteborgs universitet, University of Warwick och Univerza v Ljubljani.

Mobilitetsavtalet skrivs under

Avtalet syftar till att utöka möjligheterna inom traditionella studentutbyten utöver vad som för närvarande är möjligt inom exempelvis Erasmus+ mobilitetsprogrammen.

Det undertecknade dokumentet, som gäller i fem år med början 2022, kommer att tillåta upp till 100 studenter från varje universitet att tillbringa perioder vid andra universitet i alliansen varje år. Avtalet tillåter också varje universitet att skicka upp till 10 medlemmar av sin undervisnings-, forsknings- och administrativa personal för att tillbringa utbildningsperioder eller lärarpraktik vid något av alliansens universitet.

Alliansen expanderar

Dessutom har Babeș-Bolyai Universitys (Rumänien) officiella medlemskap bekräftats av ett undertecknande, vilket gör universitetet till det tionde i EUTOPIA-alliansen.

Eva Wiberg, rektor vid Göteborgs universitet och EUTOPIA-ordförande, välkomnade det nya universitetet och sa att "det är viktigt för oss att utöka alliansen mot Östeuropa och på så sätt integrera ett mycket bredare universum av Europas karaktäristiska mångfald och dess kulturer". Hon betonade också att "med inträdet av Babeș-Bolyai University har vår allians nu fullbordats och alla våra tio medlemmar kompletterar varandra perfekt".

Metauniversitetet EUTOPIA finns nu i 10 länder och förenar tio universitet och städer. Barcelona, ​​Lissabon, Paris, Bryssel, Göteborg, Venedig, Dresden, Ljubljana, Warwick och Cluj-Napoca. Totalt ingår nu över 300 000 studenter, 45 000 forskare och administratörer, 1 000 forskargrupper och tiotusentals alumner, samt hundratals samverkande institutioner och företag. Därmed stärker alliansen sin omfattning av utbyte, samarbeten och mobilitet.

Vill du veta mer om EUTOPIA-samarbetet?

https://eutopia-university.eu/ (EUTOPIAs centrala webbplats)

EUTOPIA vid Göteborgs universitet