Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Mask uppkallad efter polarforskare<br> och rektor Otto Nordenskjöld

Publicerad

Osedax nordenskjoeldi, en havsborstmask namngiven efter Otto  Nordenskjöld.

Osedax nordenskjoeldi är namnet på en nyupptäck art som fått namn efter Otto Nordenskjöld, polarforskare och Handelshögskolan i Göteborgs förste rektor. Arten, som lever i havet runt Antarktis, är en havsborstmask som lever på ben av döda valar.

Masken ser ut som en liten blomma med en rot som sticker ner i benet på den döda valen. I "roten" finns bakterier som hjälper den att tillgodogöra sig näringen från benen ungefär som bakterierna i människors mage. På stammen längst upp sitter gälarna som liknar kronblad.

– Under min forskning på Göteborgs universitet gjorde mina kollegor och jag studier i Antarktis. Vi sänkte ner valben i havet och återkom ett och ett halvt år senare för att se vilka arter som etablerat sig på valbenet, säger forskaren Thomas Dahlgren, som nu jobbar på Uni Research i Bergen.

Havsborstmasken, som tillhör släktet Osedax, var en av de organismer som forskarna fann på valbenet. Och från och med nu bär masken namn efter upptäcksresande Otto Nordenskjöld.

– Han var en helt otrolig man. Han var en av de första vetenskapsmän som åkte på expedition till Antarktis. Trots det är han inte särskild känd. Men han var en av frontfigurerna i vetenskapssamhället i början av 1900-talet och när Handelshögskolan inrättades 1923 blev han dess förste rektor. Han bidrog till exempel med kunskap om hur förskjutningen av kontinenterna går till, säger Thomas Dahlgren.

I Antarktis finns idag många öar och platser uppkallade efter Otto Nordenskjölds expedition. Och nu också havsborstmasken Osedax nordenskjoeldi.

En vetenskaplig artikel om den nyupptäckta arten publiceras i Kungliga Vetenskapsakademiens tidskrift Zoologica Scripta.

FAKTA OTTO NORDENSKJÖLD
Otto Nordenskjöld föddes 1869. Efter studier ibland annat Uppsala blev han 1905 professor i geografi och etnologi vid Göteborgs högskola och åren 1914–1923 var han högskolans prorektor. Redan1906 tog han initiativ till grundandet av en Handelshögskola i Göteborg och när den inrättades 1923 blev han dess förste rektor, en tjänst han hade fram tills han blev påkörd av en buss och dog 1928.

Som ung vetenskapsman ledde han flera expeditioner, bland annat till Patagonien, Alaska, Grönland och Eldslandet. Åren 1901–1904 var han ledare för en expedition till Antarktis och gjorde där stora fynd av djur- och växtfossil som gav ny kunskap om Antarktis utvecklingshistoria. 1904 gav han ut boken Antarctic: Två år bland Sydpolens isar, en populärvetenskaplig skrift som översattes till många språk.

Källor: Nationalencyklopedin och www.gu.se

För mer information om havsborstmasken Osedax nordenskjoeldi
Thomas Dahlgren, 070–366 20 42, thomas.dahlgren@uni.no