Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

JMG-studenter provkör ny smart grafikapp

Snart är det dags att provköra den nya smarta grafikappen för journalistik i mobilen – ett samverkansprojekt finansierat av Vinnova där JMG deltar.

JMG-läraren Torbjörn Fraenckel uppskattar möjligheten för studenterna att vara med och skapa moderna och snabba professionella verktyg.

Mobiljournalistik eller så kallad MOJO har blivit allt vanligare inom såväl teve- som radio- och tidningsbranschen.

Nyhetsbevakning och reportage som förr krävde en hel del resurser, kan nu ofta göras med hjälp av en mobiltelefon.

Men mycket kan fortfarande förbättras och vidareutvecklas för att enkelt producera skräddarsydd grafik i film på mobilen.

Testkörning på JMG

Till hösten ska journaliststudenterna vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) testköra en helt ny specialanpassad app genom ett samverkansprojekt finansierat av Vinnova.

– Det är jättespännande att JMG- studenterna får vara med och skapa en sådan här app och i praktisk användning testa ett nytt professionellt arbetsredskap, säger journalistläraren Torbjörn Fraenckel, JMG:s kontaktperson i samverkansprojektet.

De blivande journalisterna får under utbildningen på JMG en serie föreläsningar om MOJO samt rörlig bild på nätet och grafik för att för att vara väl rustade för den kommande yrkeskarriären.

Dessutom är de delaktiga i framtagandet av appen och har bland annat deltagit i en workshop med projektledaren Helena Brunkman. Hon ville framförallt ha studenternas idéer och synpunkter om vem som kan ha nytta av ett sådant här verktyg samt om vilka funktioner den bör innehålla.

Bidrar till kvalitetsutveckling

Efter att ha samlat in underlag både från JMG:s studenter och från professionella kommunikatörer och journalister, har hon arbetat tillsammans med Chalmers Tekniska Högskola för att få till en bra design och rätt funktionalitet. Nu ska ett it-bolag koda appen så att den blir klar att testa till höstterminen.

Torbjörn Fraenckels förhoppning är den nya appen tack vare samarbetet med JMG och institutionens studenter ska bidra till utveckla kvalitén på mobil journalistik .

Samverkansprojekt

Ansvarig för projektet är Helena Brunkman, Rallarsving Kommunikation.

Förutom JMG består projektets samverkanspartners av Alten AB, Östgöta Media AB, Chalmers Tekniska Högskola, Trafikverket och Sveriges Kommunikatörer.