Högskoleprovet
Foto: Jessica Pamp

Inget högskoleprov i höst heller

Publicerad

Att genomföra högskoleprovet i höst skulle innebära ökad risk för smittspridning - därför ställs det in. I stället ser det ut att bli två provtillfällen våren 2021.

[Sedan den här artikeln skrevs har regeringen beslutat att högskoleprovet ska genomföras den 25 oktober.]

Högskoleprovet i våras ställdes in, och därefter har Universitets- och högskolerådet (UHR) haft regeringens uppdrag att utreda förutsättningarna för ett eventuellt högskoleprov hösten 2020.

UHR har fört dialog med de 21 universitet och högskolor där högskoleprovet genomförs – däribland Göteborgs universitet – och representanter från samtliga lärosäten har uttryckt att det inte går att arrangera provet i höst på ett säkert och ansvarsfullt sätt.

På fredagen blev det därför klart att även höstens högskoleprov ställs in.

– Det är ett tungt men nödvändigt beslut att ställa in högskoleprovet för andra gången i rad, säger Karin Röding, generaldirektör för UHR, i ett pressmeddelande. Jag förstår att många är besvikna.

"Ett klokt beslut"

Karin Åström är enhetschef på Utbildningsenheten vid Göteborgs universitet och har haft mycket kontakt med UHR angående högskoleprovet.

– Vi tycker att UHR har kommit fram till ett klokt beslut. Vi på Göteborgs universitet har gjort en gedigen riskanalys och detta är den bästa vägen – att ställa in provet i höst på grund av smittorisken, säger Karin Åström och fortsätter:

– Vi har jobbat med detta hela våren och analyserat fram och tillbaka, detta är vad vi landade i. Det handlar om lokaler, personal och gränsen på 50 personer, det blir så hög risk för smittspridning.

Ger fem skäl att ställa in provet

Redan på torsdagen skickade UHR en redogörelse till regeringen om högskoleprovet, och uppgav då fem skäl till att provet inte ska genomföras i höst.

Förutom den logistiska utmaningen i att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att inte samla mer än 50 personer på samma plats – uppemot 100 000 personer väntas vilja skriva högskoleprovet i höst – handlar det bland annat om att det är viktigt att ge ett tidigt besked till dem som tänkt skriva provet i höst.

Ersätts med två prov våren 2021

Efter de två inställda proven planerar UHR och de involverade lärosätena i stället att arrangera två provtillfällen under våren 2021.

– Först måste UHR utveckla anmälnings­systemet så att det går att anmäla sig till två prov under en termin, där varje provdeltagare får göra endast ett av dem. Dessutom behöver provanordnarna utbilda fler provmedarbetare, säger Karin Röding.

Provresultat förlängs

Under torsdagen meddelade också Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, att giltighetstiden för tidigare högskoleprovsresultat kommer att förlängas. Resultatet för äldre prov kommer att gälla i åtta år i stället för fem.