Handelsstudenter för hållbarhet

Publicerad

Tio år har gått sedan Al Gore satte den globala uppvärmningen på kartan. Sedan dess har hållbar utveckling blivit en fråga att räkna med. Inte minst för Handels Students for Sustainability, som får så många projektförslag från engagerade medlemmar att de knappt hinner med.

Martin Ahrin­-Larsson och Anna Simmons

Martin Ahrin­-Larsson och Anna Simmons är ordförande respektive vice ordförande i studentföreningen Handels Students for Sustainability (HaSS) med fokus på hållbarhet i alla dess former.

– Vi profilerar oss som lite mer än den vanliga studentföreningen. Lite färre sittningar och lite fler seminarier. Men tanken är att det ska vara kul, det är ju spännande frågor det här, säger Martin Ahrin­-Larsson.

Engagerade medlemmar

Föreningens projekt bygger på medlemmarnas idéer. Fokus ligger på föreläsningar; närmast en GMO-­föreläsning med paneldebatt och ett halvdagsseminarium om miljömärkning för finansiella tjänster. Men man tar också fram en kokbok om hållbar mat.

– Det är större uppslutning än vi trodde. Vi har snarare ett kapacitetsproblem. Vi hinner inte ta emot alla intresserade, säger Anna Simmons.

Resa till Bangladesh

Ett årligt återkommande projekt är EnviroTravel där HaSS tar med sig studenter ut i världen för att studera hållbarhetsfrågor på plats. I år åker de till Bangladesh och temat för resan är arbetsvillkor inom sko­ och klädindustrin.

– Det handlar inte om att belysa dåliga arbetsvillkor, dessa känner vi redan till. I stället vill vi bygga upp struktur för fortsatt samarbete mellan studenter på Handelshögskolan och på lokala universitet. Vi förbereder oss med olika föreläsningar och de studenter som reser dit ska ha en uppsatsidé eller annan projektidé med sig, säger Martin Ahrin­-Larsson.

Hållbarhet som genomsyrar allt

Sedan 2013 har Handelshögskolan en strategisk målsättning att alla programstudenter ska ha kunskap och färdigheter relaterade till sociala, ekologiska och ekonomiska hållbarhetsfrågor. Verksamheten inom HaSS är ett bra komplement. Anna och Martin vill att alla studenter ska få med sig ett hållbarhetstänk, att förstå möjligheterna i ett hållbart samhälle.

– Hållbarhet genomsyrar allt. Det handlar inte om att vi ska skydda oss från något ont. Visionen om ett bättre samhälle kan rymmas inom hållbarhetsarbetet.

OM FÖRENINGEN
Handels Students for Sustainability, HaSS, bildades 2012. Syftet är att göra det möjligt för skolans studenter att utvecklas till utmaningsdrivna förändringsagenter för en hållbar samhällsomställning. Föreningen stöttas av Handelshögskolan genom HRHU (Handelshögskolans råd för hållbar utveckling). Vissa föreläsningar är öppna för allmänheten. Intresserade kan gå in och titta på föreningens hemsida hass.hhgs.se eller Facebook-sida facebook.com/HandelsStudentsForSustainability

Detta är en artikel från
Handelshögskolans Magasin 2016