Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Gunilla Bornmalm Jardelöw donerar konstverk till Handelshögskolan

Publicerad

Astrid Sylwan, Gunilla Bornmalm Jardelöw och Gunnar Jardelöw
Astrid Sylwan, Gunilla Bornmalm Jardelöw och Gunnar Jardelöw
 

Vid en ceremoni den 9 december blev Handelshögskolan ännu lite vackrare. Gunilla Bornmalm Jardelöw, tidigare rektor på skolan, och hennes make Gunnar Jardelöw överlämnade då två konstverk av Astrid Sylwan respektive Andreas Eriksson.

Den konstnärliga utsmyckningen är viktig för att skapa en inspirerande miljö. På Handelshögskolan finns ett stort antal konstverk och en översyn av verken pågår för att få in fler tekniker och nyare verk.

- Vi är mycket glada och tacksamma över denna fina donation från Gunilla och Gunnar, säger Per Cramér, Handelshögskolans rektor. De båda verken utgör mycket vackra exempel av modern svensk konst och kommer att bidra till utvecklingen av en mer kreativ lärandemiljö.

Andreas Eriksson och Gunilla Bornmalm JardelöwAndreas Erikssons verk finns att se i Gunilla Bornmalm Jardelöw-salen (E44). Där hänger även ett annat konstverk av Andreas, donerat av Gunilla i samband med att Handelshögskolan uppkallade salen efter henne. Verket av Astrid Sylwan hänger i Malmstenvåningens matsal.

Gunilla Bornmalm Jardelöw har under mer än 20 år haft ledande befattningar inom Handelshögskolan, som prefekt, prorektor och rektor (1994-1997),och även varit en mycket uppskattad lärare i nationalekonomi. Gunillas stora intresse är konst och som pensionär ägnar hon konsten mycket tid och stöder fortfarande Handelshögskolan med råd gällande den konstnärliga utsmyckningen och även ytterst konkret med denna donation.

Gunilla Bornmalm Jardelöw och Gunnar Jardelöw är båda alumner till Handelshögskolan och hoppas att deras donation kan inspirera andra alumner att bidra till Handelshögskolan.

Om konstnärerna
Astrid Sylwan, f 1970, är verksam i Stockholm. Utbildad vid Konstfack och tog examen i fri konst 2005. Astrid arbetar med ett färgstarkt abstrakt och storskaligt måleri. Hon är en av konstnärerna som utsmyckar den kommande Citybanan i Stockholm och kan i vinter ses på Märsta konsthall.

Andreas Eriksson, f 1975, är verksam i Medelplana (Kinnekulle). Utbildad vid Konsthögskolan i Stockholm 1993-98 och verkar som konstnär med målning, fotografi, skulptur, film och grafik. En viktig inspirationskälla för Andreas är naturen och han vill med sina målningar "skapa rum för betraktaren att uppehålla sig i". Andreas representerade Sverige i den Nordiska paviljongen på Venedigbiennalen 2011 och har haft flera internationellt uppmärksammade utställningar sedan dess. Fram till 21 februari 2016 kan han ses på Göteborgs Konstmuseum i egenskap av mottagare av Sten A Olssons Kulturstipendium 2015.