Hoppa till huvudinnehåll
Bild
En dator med en massa tecken.
Foto: Markus Spiske, Unsplash
Länkstig

GU trea i internationell Cyber Challenge-tävling

Publicerad

Den 11-12 maj 2021 anordnades sjunde upplagan av Cyber 9/12 Strategy Challenge i Genève. Bäst av de svenska lärosätena blev Göteborgs universitet med laget Adrian’s Apostles, som kom på tredje plats.

Adrian’s Apostles består av William Andréasson, Ademir Čabaravdić, Carl Davidson och Hanna Seviarynets som alla fyra läser Master's Programme in International Administration and Global Governance (IAGG). I dagarna kom de på tredje plats i den internationella studenttävlingen Cyber 9/12 Strategy Challenge, som de kvalat in till efter framgång i Försvarshögskolans tävling Cyber Challenge tidigare i vår.

Syftet med tävlingar av det här slaget är att öka förståelsen för vad som händer när ett land utsatts för ett cyberattentat.

Bild
Deltagarna, uppifrån från vänster: William Andréasson, Hanna Seviarynets, Carl Davidson och Ademir Čabaravdić.
GU:s lag Adrian’s Apostles kom trea i internationell studenttävling. Deltagarna, uppifrån från vänster: William Andréasson, Hanna Seviarynets, Carl Davidson och Ademir Čabaravdić.

Tredje plats, grattis till en mycket fin prestation! William Andréasson, hur känns det?

– Otroligt roligt! Vi var så laddade inför den här utmaningen eftersom vi vi lyckades så bra i Försvarshögskolans tävling i början av året.

Hur såg scenariot ut den här gången, vilka problem skulle ni lösa?

Vi arbetade utefter ett fiktivt scenario där europeisk sjukvård misstänkes vara utsatt för ett cyberangrepp mitt under pandemin ”Covid-22”. Scenariot utspelade sig både på nationell- och EU-nivå, vilket verkligen innebar att vi fick testa våra kunskaper om EU:s institutioner.

Hur var era motståndare, varför vann det vinnande laget?

– Samtliga motståndare var duktiga, kreativa och drivna. Vi tror att det vinnande laget var extra duktiga på att förutse hur scenariot vi fick skulle utvecklas.

Vilka satt i juryn för den här tävlingen?

– Jurymedlemmarna kom från en ganska bred uppsättning olika organisationer, bland annat Europol, NATO, KPMG och flera olika universitet.

Har era perspektiv på Sveriges cybersäkerhet förändrats i och med de här tävlingarna?

– Vi har fått en fördjupad förståelse för vad cybersäkerhet är och hur man som policyrådgivare på myndigheter och organisationer bör förhålla sig till det. Cybersäkerhet spänner över flera olika discipliner bortom det tekniska, och är av stor vikt för samhället.

Är det värdefullt för studenter att tävla, och varför?

– Ja, det är en otroligt värdefull upplevelse, där man får testa sin förmåga att arbeta i lag under högt tempo. Den feedback man får av sakkunniga är ovärderlig. Tävlingen har både stärkt vår stresstålighet och vårat lagarbete, och vi rekommenderar alla med intresse för säkerhetspolicy att pröva på detta!

Mer information

Cyber 9/12 Strategy Challenge arrangerades av Geneva Centre for Security Policy (GCSP) och the Atlantic Council.

De 24 lagen representerade universitet från Chile, Estland, Nederländerna, Norge, Schweiz, Storbritannien, Sverige, Ungern och USA. Vann gjorde ett lag från ETH Zürich, följt av tvåan från Tallin University of Technology och på tredje plats laget från Göteborgs universitet.

Läs mer om tävlingen och vilka som deltog här