GU i Shanghairankingen inom Sport Science Schools and Departments 2017

När Shanghairankningen listar världens bästa Sport Science Schools and Departments 2017 placerar sig Göteborgs universitet (GU) som nummer tre i Sverige. I internationell jämförelse placeras GU på placeringen 101-150:e i världen på samma lista.

Cirka 400 universitet har ingått i bedömningen och tre universitet från Sverige finns med på listan. Göteborgs universitet hamnar på plats 101-150 och har Mittuniversitetet och Gymnastik- och idrottshögskolan framför sig.

– Det är förstås glädjande att institutionen för kost- och idrottsvetenskap kommit med på listan både 2016 och 2017. Vi kan konstatera att vår forskningsverksamhet syns och uppmärksammas. Sedan kan man alltid önska sig att vi kan klättra lite högre på listan men det får framtiden utvisa, säger Claes Annerstedt, prefekt vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap, Göteborgs universitet.

Rankingen omfattar enbart idrottsuniversitet/idrottsinstitutioner som har bedrivit forskning inom idrottsvetenskap under de senaste fem åren. Det som bedöms är forskningsaktiviteten grundat på antal artiklar publicerade i Web of Science, totalt antal citeringar, citeringar per artikel, artiklar publicerade inom de 25 högst rankade tidskrifterna samt procent sampublicerade artiklar med andra institutioner. Det är alltså ett tydligt naturvetenskapligt närmande till bedömningen av forskningsaktiviteten.

Rankingen för 2017 finns här: ShanghaiRanking's Global Ranking of Sport Science Schools and Departments 2017

Shanghairankningens officiella namn är Academic Ranking of World Universities. Listan gavs från början ut av Shanghai Jiao Tong University, men publiceras sedan några år tillbaka av den oberoende organisationen ShanghaiRanking Consultancy.