GPCC språkligt banbrytande; 1:a användningen av könsneutrala pronomenet hen i lärobok

Publicerad

Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet GPCC är nu banbrytande även språkligt i och med den första användningen av "hen" (för person) genomgående i en läromedelstext i kommande boken "Personcentrering i hälso- och sjukvård" (red. Inger Ekman).

Inger Ekman, centrumföreståndare för GPCC och bokens redaktör har medvetet valt hen, och det har godkänts av förläggare Kristina Iritz Hedberg på bokförlaget Liber, som publicerar boken vid årsskiftet. Liber använder annars inte hen. Skälet till att det används i denna bok är att begreppet person, är grundat i personfilosofi och inte har ett kön. Det hade dessutom blivit dålig rytm i texten om man behövt skriva han/hon genomgående.

Hör Libers förläggare Kristina Iritz Hedberg diskutera boken här radioprogrammet "Språket" i P1.

"Vi noterar att det könsneutrala pronomenet ”hen” nu tar steget in i neutral läromedelstext. Förläggaren Kristina Iritz Hedberg på Liber motiverar beslutet och etnologen Jenny Gunnarsson Payne vid Södertörns högskola kommenterar ”hens” karriärväg från feministiska manifest till neutral text." (Språkets hemsida.)