Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

GPCC på Vetenskapsfestivalen 2019: Vård efter sexuellt våld hos Dr Mukwege, Träning i medveten närvaro vid hjärtsvikt och Den ultimata vården enligt patienterna

Dr Denis Mukwege och professor Marie BergGPCC har tre arrangemang på årets Vetenskapsfestival, som går av stapeln 3-7 april.

På kvällen torsdagen 4 april ligger två av programpunkterna efter varandra på Pedagogen.

Den första är en föreläsning av professor Marie Berg om Vård efter sexuellt våld där Dr Mukwege arbetar. Dr Denis Mukwege var en av pristagarna av Nobels fredspris 2018. Marie Berg har arbetat nära honom i Kongo i 35 år. Tillsammans har de dokumenterat den personcentrerade holistiska vårdmodell som används för att behandla och rehabilitera offer för extremt sexuellt våld på Panzisjukhuset. På bilden t.h. ses de tillsammans vid en föreläsning på Göteborgs universitet 2016. Mer information finner du via denna länk.

Den andra är Träning i medveten närvaro vid hjärtsvikt. Det är Jonna Norman, som är specialistsjuksköterska hjärtsvikt och doktorand på Institutionen för vårdvetenskap och hälsa och GPCCsom sjuder in på temat Vad är träning i medveten närvaro? Prova på och utforska! Vi är inte designade för dagens liv och teknologi. Om forskning på effekter av mindfulness-baserad meditation vid hjärtsvikt. Om hur vi kan träna förmågor av medvetande till att hantera stress, tankar, oro, främja hälsa och få ett bättre liv. 

På söndagen 7 april hoppas vi ni vill komma och lyssna på ett samtal om Den ultimata vården – när patienterna får välja, där professor Eva Jakobsson Ung leder ett samtal med fyra av ledamöterna i GPCCs personråd: Malin Högberg, Hans-Inge Persson, Lina Dahlin och Mikaela Javinger.
 

FOTO: LISS PERSSON