Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

GPCC i Almedalen 2017

Ett tvärdisciplinärt team, bestående av bland annat forskare, patient, verksamhetschef, pedagog och filosof företräder GPCC i Almedalen i år. De är redo att besvara era frågor om personcentrerad vård, och kommer också att presentera svenska folkets attityder till nyckeldelar i personcentrerad vård från den senaste nationella SOM-undersökningen. På agendan står bland annat den inhumana vården, hur man kan implementera personcentrerad vård och utformningen av Sveriges framtida primärvård.

Svenska folket tycker till om personcentrerad vård i senaste SOM-undersökningen

Med till årets Almedalsvecka har vi för första gången ett kapitel från den nationella SOM-undersökningen. GPCC har i den senaste undersökningen haft med fem påståenden gällande den svenska vården, alla nyckeldelar i personcentrerad vård. Resultaten visar att när svenska folket tycker till om hälso- och sjukvården är aspekter som att få berätta om sin situation och att få medverka i planeringen av sin egen vård, omsorg och behandling viktiga. Något de upplever inte sker i tillräckligt hög utsträckning i vården idag. Det visar resultaten som analyseras i bokkapitlet Svenskarnas syn på personcentrering i vården. Kapitlet kommer att finnas med i forskarantologin ”Larmar och gör sig till”, som blir fritt tillgänglig från SOM-institutet den 28:e juni. 

Först ut: Den inhumana vården

Först ut är Hans-Inge Persson, författare, samhällsdebattör, verksamhetsutvecklare, samt medlem i GPCCs Personråd för patienter & närstående. Mitt i smeten, på Donners plats talarplats, drar han igång GPCCs Almedalsmedverkan under veckans första dag, söndag 2/7, kl. 17.10, med sitt anförande ”Den inhumana vården. Vart har humanismen i den svenska sjukvården tagit vägen?”. Här kommer han bland annat att berätta om en unik ny lärobok som han är medförfattare till. Boken, med arbetstiteln ”Personcentrering ur patient- och anhörigperspektiv – Rapport från verkligheten” kommer att släppas efter sommaren.

Läs mer om seminariet här.

Läs & hör mer om boken här.

Fråga oss om implementering av personcentrerad vård på ”flippat” seminarium

Implementering av personcentrerad vård är det vi på GPCC får allra flest frågor om just nu. Vi ser att intresset för personcentrerad vård har gått från VAD till HUR; hur kan man ”öka graden av personcentrering” i sin verksamhet / sitt landsting / sin region. Region Gotland Psyikatri, som även kommer att delta i vårt seminarium, är en av de verksamheter som håller på att öka den personcentrerad vården, andra är Västra Götalandsregionen, Blekinge och LT Dalarna.

Till vårt seminarium på måndag 3/7 bjuder vi därför in till ett ”flippat” seminarium där NI sätter agendan med ERA frågor. Skicka in dessa senast 28/6 genom att mejla oss. Ett tvärdisciplinärt team kommer att svara på era frågor kl. 12-13. Frallor serveras - först till kvarn! Läs mer om vårt team nedan.

Läs mer om seminariet här. 

Läs "Psykiatrin på väg mot personcentrerad vård" på Region Gotlands hemsida här. 

Ledande beslutsfattare och vårdexperter om hur vi ställer om svensk hälso- och sjukvård

”Hur tar vi ut färdriktningen för framtidens närvård?” är temat för Vårdförbundets debatt måndagen den 3/7, med start kl. 13, där GPCCs centrumföreståndare professor Inger Ekman deltar, tillsammans med Agneta Karlsson, Statssekreterare, Socialdepartementet, (S), Anna Nergårdh, Nationell samordnare för en effektiv vård, Socialdepartementet, Laura Hartman, Ordförande, Tillitsdelegationen, Ove Andersson, 2:e vice ordförande, Läkarförbundet, Cecilia Widegren, Riksdagsedamot, Socialutskottet, (M), Anders W Jonsson, Vice partiledare, riksdagsledamot, Socialutskottet, (C), Anders Henriksson, 1:a vice ordförande, SKL, (S), Mårten Jansson, Mobiliseringsansvarig, NSPH, och Sineva Ribeiro, Förbundsordförande, Vårdförbundet.

Läs mer om seminariet här.

GPCC medverkar även på:

Kom och HÄLSA på framtiden
Novartis bjuder in till en eftermiddag för att tillsammans med patienterna och vården diskutera hur vi formar framtidens hälsa och sjukvård. Onsdag 5/7 kl. 13-16. Länk till mer information och detaljerat program. 

Vårt personcentrerade tvärdisciplinära Almedals-team består av:

Inger Ekman

Centrumföreståndare GPCC samt professor i omvårdnad Sahlgrenska Akademin.

 

Marie Härlin-Ohlander

Verksamhetsområdeschef Psykiatri, Region Gotland.

(Bild: Magne Hovland)

Hans-Inge Persson

Medlem i GPCCs Personråd för patienter & närstående, författare, samhällsdebattör samt verksamhetsutvecklare.

Bengt Kristensson Uggla

Teoretisk och strategisk rådgivare GPCC, Amos Anderson professor i filosofi, kultur och företagsledning Åbo Akademi samt docent i tros- och livsåskådningsvetenskap Uppsala Universitet.

  

 Irma Lindström Kjellberg

Utbildnings- och implementeringsansvarig, GPCC samt fil lic. i vårdvetenskap Sahlgrenska Akademin.

Catarina Wallengren

Utbildnings- och implementeringsansvarig, GPCC samt fil dr. i omvårdnad Sahlgrenska Akademin.

Lars Wallin

Ansvarig för forskningsdomänen ”implementering av personcentrerad vård”, GPCC, professor i omvårdnad, centrumledare Kunskapsimplementering och Patientsäkerhet – KIPS Högskolan Dalarna samt forskningschef inom Landstinget Dalarna.

Följ med i GPCCs Almedalsvecka

Dessutom åker GPCCs samordnare för administration, kommunikation och events, Jeanette Tenggren Durkan med. Följ hennes rapportering under veckan på Twitter, Facebook & GPCCs hemsida.