Göteborgs universitet stiger<br> 62 placeringar i THE-ranking

Publicerad

Under torsdagen presenterade brittiska Times Higher Education sin årliga rankinglista över världens främsta universitet. I år klättrar Göteborgs universitet 62 placeringar och hamnar på plats 180.

Rankingen Times Higher Education (THE) räknas till en av de mer prestigefyllda rankinglistorna i världen och har presenterat rankinglistor sedan 2004.

I år har Göteborgs universitet tagit ett rejält skutt upp på listan, från plats 242 till 180, något som inte enbart behöver vara ett bevis på en förbättring.

– Det är stora förändringar i rankningsmetoden. Vi vet inte exakt hur ändringarna slår, men uppenbarligen gynnar det Göteborgs universitet, säger Magnus Gunnarsson, utredare vid Forsknings- och innovationskontoret.

Tretton indikatorer används för rankingen, fördelade i fem grupper med olika vikt: Industry income, Research, International mix, Teaching samt Citations. Tyngst bland dessa indikatorer väger citeringar.

Bergochdalbana för de svenska universiteten

På årets lista har Sverige tre universitet bland de 100 främsta och sex bland de 200 första. Karolinska Institutet klättrar 16 placeringar till plats 28. Även Uppsalas och Lunds universitet går framåt och hamnar på 81 respektive 90 plats. Stockholms universitet och Kungliga tekniska högskolan (KTH) rasar däremot, från 98 till 136 respektive 126 till 155 plats.

USA och Storbritannien i topp

California Institute of Technology ligger i topp även i år, men bakom avancerar Oxford till en andraplats, följt av Stanford, Cambridge och MIT. Sammanlagt är fjorton av de tjugo främsta universiteten amerikanska.

Läs hela rankinglistan här.