Länkstig

Göteborgs universitet skapar 80 praktikplatser för flyktingar

Publicerad

Göteborgs universitet anställer en flyktingsamordnare och erbjuder 80 praktikplatser för flyktingar. Det finns redan många förslag på ytterligare insatser, säger prorektor Helena Lindholm.

Engagemanget att hjälpa de många flyktingar som sökt sig till Sverige till följd av oroligheterna i främst Syrien är stort bland Göteborgs universitets ledning, studenter och anställda. Nu har 80 praktikplatser skapats för flyktingar som fått uppehållstillstånd, på institutioner och fakulteter runt om hela universitetet.

– Gensvaret har varit enormt. Det är jätteroligt och visar att det engagemang som synts hela hösten är beständigt – att man menar allvar och är beredd att göra en insats, säger prorektor Helena Lindholm.

Göteborgs universitet anställer även en flyktingsamordnare, med uppgift att koordinera universitetets aktiviteter som rör flyktingsituationen. Det handlar även om att anpassa insatserna så att de möter samhällets behov och se hur de som får praktikplats kan stärka universitetets verksamhet.

– Vi måste bli riktig bra på att ta emot nyanlända och bli snabbare på att möta de behov som nu uppstår i Sverige. Det är därför vi samordnar oss internt; för vi har kunskap, relevanta utbildningar och forskning som är av absolut relevans, säger Helena Lindholm.

Förhoppningen är att Göteborgs universitet i framtiden även ska arrangera språkutbildning i svenska, hjälpa till med utvärdering av nyanlända studenters kompetens samt synliggöra forskare och forskningsområden som har med flyktingsituationen att göra.

– Vi undersöker även möjligheten att hålla utbildningar för studenter i flyktinglägren i länderna utanför Syrien, i samarbete med Sida, säger Helena Lindholm.

Kontakt:
Helena Lindholm, prorektor, telefon: 031–786 1416, e-post: helena.lindholm@gu.se