GU-flagga
Foto: Stefan Ideberg

Göteborgs universitet klättrar inom flera områden i årets Shanghai-ranking

Publicerad

Årets version av ämnesrankingen från Academic Ranking of World Universities (ARWU), även kallad Shanghai-rankingen, presenterades nyligen. Inom flera ämnesområden klättrar Göteborgs universitet och utmärker sig som bästa svenska universitet inom sex av områdena.

Göteborgs universitet finns med på 31 av de 54 ämneslistorna, och bland de svenska lärosätena har universitetet ensam bäst placering på 6 av dessa listor: Dentistry & Oral Science (18), Human Biological Sciences (25), Political Sciences (28), Public Administration (34), Communication (51-75), Law (101–150) och Sport Science (51-100).

Magnus Machale-Gunnarsson, utredare på Göteborgs universitet, bevakar de större rankingarna och har analyserat listan från ett GU-perspektiv.

– En rolig förändring är att inom Political Sciences ligger vi nu på plats 28 från tidigare 37 vilket placerar oss som bäst i Sverige. Även inom Pharmacy & Pharmaceutical Sciences klättrar vi, till platsintervallet 76–100 istället för förra årets 201–300, säger han.

Anledningen till att Göteborgs universitet stiger inom dessa områden är fler och mer citerade publikationer i prestigefyllda tidskrifter. För Pharmacy & Pharmaceutical Sciences handlar det framförallt om fler publikationer i topptidskrifter, där universitetet går från 0 till 25 poäng, på skalan 0–100.

– Det är troligt att förändringen beror på att listan över topptidskrifter för detta ämne har ändrats, säger Magnus Machale-Gunnarsson.

Andra större positiva förändringar för universitetet är Dentistry & Oral Sciences, i år plats 18, istället för förra årets plats 26. Göteborgs universitet har dessutom delad första placering bland de svenska lärosätena i Education (101–150).

Göteborgs universitet placerar sig inom topp 100 inom nedanstående ämnen:

• Dentistry & Oral Sciences: 18
  • Human Biological Sciences: 25
  • Political Sciences: 28
  • Biological Sciences: 31
  • Clinical Medicine: 51–75
  • Nursing: 51–75
  • Communication: 51–75
  • Oceanography: 51–75
  • Pharmacy & Pharmaceutical Sciences: 76–100
  • Atmospheric Science: 76–100
  • Special Focus Sports Science Institutions: 51-100

Omdiskuterade mätmetoder

Rankingar brukar vanligtvis följas av en del kritik gällande mätmetoder och indikatorer. Så är fallet även med Shanghairankingen.

– Kortfattat kan man säga att det handlar om att det är svårt att veta vilka ämnen som faktiskt döljer sig bakom ämnesnamnen, att viktiga vetenskapliga priser ibland kan ge mycket överraskande effekter, och att stora forskningsmiljöer gynnas kraftigt, säger Magnus Machale-Gunnarsson.

Ett tydligt exempel är nobelpriser som kan fortsätta gynna ett universitet i positiv riktning i många år, och inom flera ämnesområden än det för priset aktuella. Här har Arvid Carlssons nobelpris från år 2000 en sådan inverkan.

Rankingen en av de mest prestigefyllda

Varje år publicerar Academic Ranking of World Universities (ARWU) en rankinglista över världens främsta universitet – en övergripande och en ämnesranking. Listan kallas oftast bara Shanghai-rankingen.

– Trots befogad kritik om metoden kan man nog säga att rankinglistan räknas till en av de mest prestigefyllda och den lista som får mest genomslag, säger Magnus Machale-Gunnarsson.