Göteborgs universitet i Almedalen: åldrande, extremism och läkarbrist

Publicerad

Hur kan konst och kultur vaccinera mot våldsbejakande extremism, orkar vi jobba till 90 och hur får vi arbetslösa utländska läkare i jobb i läkarbristens Sverige? Det är några av de frågor som kommer att diskuteras på seminarier som Göteborgs universitet arrangerar på Västsvenska Arenan i Almedalen. Dessutom presenterar SOM-institutet färska siffror om förändringar i opinionen. –

Att vara på plats i Almedalen ger oss en fantastisk möjlighet att presentera forskning som på olika sätt kan bidra till nya infallvinklar och lösningar på nationella och internationella problem. Det är också ett tillfälle att föra fram relevanta forsknings- och utbildningspolitiska frågor i möten med politiker och andra beslutsfattare, säger Pam Fredman, rektor vid Göteborgs universitet.

På Västsvenska Arenan 29 juni–2 juli samlas Göteborgs universitet, Chalmers, Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen och Västsvenska Handelskammaren under ett och samma tak. I Göteborgs universitets regi arrangeras totalt nio seminarier under veckan där forskare tillsammans med politiker, journalister och representanter för myndigheter, organisationer, föreningsliv och näringslivet samtalar om aktuella samhällsutmaningar. Nytt för i år är att seminarierna direktsänds på universitetets webbplats.

Forskare från Göteborgs universitet medverkar dessutom i en rad andra seminarier runt om i Visby under Almedalsveckan, inom teman som integration, demokrati, hållbarhet och jämställdhet.

Bland forskarna från Göteborgs universitet som medverkar på Västsvenska arenan syns bland andra:

• Ingrid Elam, dekan på Konstnärliga fakulteten
  • Maria Edström, universitetslektor i journalistik
  • Ruben Östlund, regissör och professor i filmisk gestaltning, Akademin Valand
  • Staffan Edén, vicerektor och professor i fysiologi
  • Ingmar Skoog, professor i psykiatri och föreståndare för AgeCap
  • Synneve Dahlin-Ivanoff, professor i arbetsterapi
  • Maria Oskarsson, docent i statsvetenskap och ledamot i styrgruppen för SOM-institutet
  • Henrik Sjövall, proprefekt och professor i magtarmsjukdomar, arbetar med läkarutbildning
  • Inger Ekman, professor i omvårdnad och föreståndare för Centrum för personcentrerad vård

Dessutom medverkar bland andra:

• Ewa Thorslund, generaldirektör, Statens medieråd, på seminariet Hur kan konst och kultur vaccinera mot våldsbejakande extremism? Måndag 29 juni, 10.30–11.30, Campus Gotland, sal E35.
  • Ola Sigvardsson, Allmänhetens Pressombudsman och Elizabeth Trotzig, Reklamombudsmannen, på seminariet Yttrandefrihet för den som betalar? Måndag 29 juni, 15.00–16.00, Campus Gotland, sal E31.
  • Ulrika Knutson, kulturjournalist, på seminariet TABLOIDMARTYRER – bilder skapar beteenden. Tisdag 30 juni, 09.00−10.00, Campus Gotland, sal E35.
  • Carina Lindfelt, Svenskt näringsliv, på seminariet Orkar vi jobba till 90? Onsdag 1 juli, 12.00–13.00, Campus Gotland, sal E31.
  • Agneta Karlsson, statssekreterare, Socialdepartementet, på seminariet Myter om jämlik vård och personcentrerad vård. Torsdag 2 juli, 12.00–13.00, Campus Gotland, sal E35.

För mer information:

• Ann-Charlotte Schützer, pressansvarig i Almedalen, Göteborgs universitet, telefon: 076–618 63 90, e-post: ann-charlotte.schutzer@gu.se
  • Ulrika Lundin, pressekreterare, Göteborgs universitet, telefon: 031–786 67 05, 070–775 88 51, e-post: ulrika.lundin@gu.se