Gastronomi för många när Fredrik Andersson besökte GU

Publicerad

Måndagen den 10 september 2018 besökte Arla Foodservice tillsammans med Fredrik Andersson, lagledare för Svenska kocklandslaget studenterna på programmet "Kostekonomi med inriktning mot ledarskap". Temat för dagen var Gastronomi för många.
– Härligt att möta studenterna, det är alltid fint att arbeta med människor som uppskattar mat i olika former, säger Fredrik Andersson.

Lotta Bäckman från Arla Foodservice berättar följande om dagen.
– Vi vill tillsammans med Fredrik Andersson visa hur man lagar mat för många. Dagen inleds med en genomgång om Svenska kocklandslaget. Därefter lagar studenterna en trerätters lunch. Dagen avslutas med en föreläsning om mjölk.

Inspirerande att få arbeta med Fredrik Andersson

Karolina Östman, Fredrik Andersson och Niklas Jadell Studenterna delas in i tre grupper med ansvar för förrätt, huvudrätt och efterrätt. Karolina Östman och Niklas Jadell ingår båda i gruppen som ansvarar för förrätten.
– Vi lagar bakad lax med en variation på blomkål, brynt sojasmör, forellrom och rädisor. Det är fin mat som ska kunna serveras till många. Vi har ett bra flöde och samarbete i gruppen, säger Niklas.

Bild: bakad lax med en variation på blomkål, brynt sojasmör, forellrom och rädisoKarolina tycker att det är spännande att laga recepten som Fredrik har med sig.
– Allt är genomtänkt och vi arbetar med fina råvaror. Det är inspirerande att lära nytt och att få arbeta med Fredrik Andersson, säger hon.

En bekant som själv gått utbildningen "Kostekonomi med inriktning mot ledarskap" rekommenderade den för Karolina.
– Jag har ett stort personligt intresse för hur kost påverkar hälsan. Efter att ha läst på mer om utbildningen sökte jag in. I min framtida yrkesroll är jag intresserad av att följa en råvara hela vägen från där den växer till en färdig produkt. På sikt funderar jag på att bli kostchef men först vill jag skaffa mig mer erfarenhet från olika branscher.

Niklas har alltid haft ett stort intresse för mat.
– Efter utbildningen vill jag gärna jobba med att sprida och utveckla den svenska matkulturen, kanske inom privat sektor.

Torsk med variation på morot, morotskräm smaksattt med sriracha och vitlök , bakad morot och hyvlad morot. Dessutom picklad fänkål, bakade tomater och allt servas med skaldjursskumFredrik Andersson presenterar varmrätten på följande vis.
– Det blir torsk med variation på morot, morotskräm smaksattt med sriracha och vitlök , bakad morot och hyvlad morot. Dessutom picklad fänkål, bakade tomater allt serveras med skaldjursskum.

Ett fantastiskt samarbete i gruppen

Rebecca Andersson BillströmStudenten Rebecca Andersson Billström ingår i gruppen som ansvarar för efterrätten.
– Vi lagar en hallonparfait, chokladfondant, stekta mandlar med vanilj och rårörda bär. Det är ett fantastiskt samarbete i gruppen!

hallonparfait, chokladfondant, stekta mandlar med vanilj och rårörda bärRebeccas stora intresse för kost och ledarskap är bakgrunden till att hon valde utbildningen Kostekonomi med inriktning mot ledarskap.
– Kurserna i programmet och lärarna är väldigt bra, utbildningen innehåller värdefull praktik och vi får möjlighet till många professionella kontakter. Jag har gjort ett jättebra val!

Drömjobbet är som kostchef i privat eller offentlig verksamhet.
– Jag har under utbildningen praktiserat i storkök och det är något jag kan tänka mig framöver.

Fredrik Anderssons tips

Fredrik Andersson ger följande tips till studenterna.
– Var intresserad, läs mycket, res och upplev andra kulturers matlagning.

Läs mer om utbildningen

Kostekonomi med inriktning mot ledarskap, kandidatprogram, 180 hp