Gabi Dolff-Bonekämper ny gästforskare vid Institutionen för kulturvård / Curating the City

Publicerad

Gabi Dolff-Bonekämper, professor i Denkmalpflege (ung. kulturminnesvård) på Institutionen för urban och regional planering vid Berlins Tekniska Universitet, är gästforskare vid Göteborgs universitet under hösten 2017.

Värd är Institutionen för kulturvård och hon kommer att vara knuten till forskningsklustret Curating the City inom Centrum för kritiska kulturarvsstudier. Dolff-Bonekämpers vistelse möjliggörs av Riksbankens Jubileumsfond, Stipend for Swedish-German Programme Research Awards for Scientific Cooperation.

Under en lång tid har Dolff-Bonekämper varit aktiv på den internationella och i synnerhet centraleuropeiska forskningsarenan för frågor om urbana kulturarv. År 2005 erhöll hon en professur inom Denkmalpflege och har sedan dess utvecklat sitt expertisområde till ett betydande tvärvetenskapligt forskningsområde med omfattande utbildningsuppdrag. Hon har dessutom en unik kunskap som kombinerar teoretiska perspektiv med praktiska erfarenheter. Till exempel arbetade hon i mer än ett decennium med Berlins kulturarvsproblematik efter murens fall.

Dolff-Bonekämper har varit aktiv i den vetenskapliga debatten över kulturarvsbevarandets varierande roll, och därtill deltagit i den intensiva debatten om hur kvarlevorna efter den forna DDR-staten och Östberlin ska hanteras. Hennes forskning och publiceringar speglar hennes gedigna förankring i kulturarvsbevarandets praxisfrågor samtidigt som dess sociala innebörd alltid har varit i fokus. Hon har exempelvis behandlat kulturarvsteori, samtidshistoriska monument, det offentliga rummet, diasporiska kulturarv, konstruktioner av kulturarv samt bebyggelse som kulturell resurs, men har också publicerat en serie fallstudieartiklar.

I samband med hennes vistelse vid Göteborgs universitet hålls inom ramen för Curating the City en föreläsningsserie på temat Reconstruction matters - Keynotes and conversations.