Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Fransk maträddare vinner Göteborgs hållbarhetspris

Publicerad

Arash Derambarsh. Foto: Eugenie de Lozada.Årets pristagare av WIN WIN Gothenburg Sustainability Award är domaren och politikern Arash Derambarsh som har drivit igenom ett förbud för livsmedelsbutiker och restauranger i Frankrike att slänga mat. Tack vare den nya franska lagen tillvaratas de råvaror och matprodukter som tidigare slängdes av välgörenhetsorganisationer eller så kallade matbanker. Priset är ett samarbete med 13 partners, bland andra Göteborgs stad, Chalmers och Göteborgs universitet.

I FN:s globala mål för hållbar utveckling ingår att till år 2030 halvera det globala matsvinnet längs hela livsmedelskedjan. För att uppnå målet krävs både attitydförändring på konsumentnivå och storskaliga systemförändringar. Den franska lagändringen som möjliggör en ny och mer cirkulär livsmedelsförsörjning är ett steg på vägen för att uppnå målet.

Arash Derambarsh hade tidigt ett stort intresse för matsvinnsfrågan, en fråga som tack vare den franska matkulturen har ett högt engagemang i Frankrike. När han lyckades få ihop 21 000 underskrifter för sitt lagförslag som gick ut på att lagstifta mot att matbutiker förstör och slänger ätbar mat, togs frågan upp i det franska parlamentet och i februari 2016 röstades hans lagförslag igenom.

– Det är en stor ära för mig att motta den här utmärkelsen, men jag som person är egentligen oviktig i sammanhanget. Det viktiga är lagen mot matsvinn och att den kommer till nytta för dem som bör gynnas av den: människor som lever i ekonomisk utsatthet, hemlöshet och utan socialt skyddsnät. Jag uppmanar både EU och enskilda länder att införa liknande lagar som den vi nu har i Frankrike. Fram tills idag har vi räddat 10 miljoner måltider, som tack vare lagen har kommit till nytta hos välgörenhetsorganisationer, säger Arash Derambarsh.

Ur juryns motivering: "Arash Derambarshs arbete har inspirerat människor världen över och bidragit till att lyfta frågan om matsvinn på den globala agendan. Hans exempel visar att det är möjligt att göra skillnad och ta konkreta steg i en hållbar riktning vad gäller matsvinn."

WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har delats ut sedan 2000 och hette från början Göteborgs internationella miljöpris. Priset för 2019 delas ut på Göteborgsoperan den 31 oktober.

Win Win Gothenburg Sustainability Award (prisets webbsajt)

Foto: Eugenie de Lozada.