Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Från Sports Coaching till HV71

Anders Martinsson, tidigare student på utbildningen Sports Coaching har nytt arbete i HV71.
- Det är en bra känsla i kroppen. Ett av målen jag haft med min karriär är att få jobba för en av Sveriges SHL-klubbar och det har jag lyckats med nu!

Anders Martinsson, tidigare student på utbildningen Sports Coaching har nytt arbete i HV71.
– Det är en bra känsla i kroppen. Ett av målen jag haft med min karriär är att få jobba för en av Sveriges SHL-klubbar och det har jag lyckats med nu!

Jobbet som ungdomstränare för HV71 innebär en rad olika saker.
– Jag kommer att ansvara för ungdomslaget U-15. Dessutom kommer jag ha en hel del administrativa uppgifter inom klubben. Ett projekt heter "regionens lag". HV71 har där ett ansvar gentemot andra klubbar runtom att åka ut för att utbilda ledare, hjälpa andra klubbar med organisation och så vidare.

En annan stor del i jobbet är att agera mentor/bollplank för de ledare som finns i klubben men inte arbetar heltid.
– Det handlar om att stötta och hjälpa och försöka se till att samtliga drar åt samma håll när det kommer till på vilket sätt vi vill utbilda våra hockeyspelare.

Anders Martinsson har alltid tyckt den roliga biten är diskussionen och progressionen kring utbildning och utveckling av ungdomar.
– Här får man en bra chans till just det och dessutom arbetar HV71 på ett sätt som gör att jag har väldigt stor nytta av min utbildning Sports Coaching. Kanske var det till och med därför jag fick jobbet!

Jobb direkt efter examen

Direkt efter examen från Sports Coaching, kandidatprogram, fick Anders Martinsson jobb i Holland.
–  Jag spenderade 2 år i Tilburg som ungdoms- och junioransvarig det första året och till andra året fick jag även agera assisterande coach på A-laget.

Efter Holland flyttade han hem till Sverige och fick jobb i Malung i Dalarna.
– De startade upp sitt hockeygymnasium på LIU-nivå för 4 år sedan och jag fick vara en del av att bygga upp och utveckla detta. Oerhört trevlig miljö med bra medarbetare och fantastiska faciliteter. Det är ett ställe jag kommer sakna och fortsätta besöka när jag får chansen. Och nu är det alltså HV71 som gäller för mig framöver!

Ett helt liv med hockey

Anders Martinsson bakgrund inom hockeyn sträcker sig över ett helt liv med att ha spelat själv på olika nivåer i Sverige.
– Jag lade ner att spela och började coacha samtidigt som jag började plugga på Göteborgs universitet.

Utbildning ger trygghet

Utbildningen Sports Coaching vid Göteborgs universitet beskriver han på följande vis.
– Den har gett mig mycket mer trygghet i saker och ting som rör utbildning och utveckling, psykologin och pedagogiken är de delar som jag haft mest användning för. Då pratar jag inte bara om att använda det för att förbättra de ungdomar man coachar utan även för ens egen del. Man lär sig väldigt mycket om sig själv, hittar lite verktyg för att ändra på de egenskaper som man själv har som är mindre önskvärda och försöka att istället förstärka de som är positivt i ens person, avslutar Anders Martinsson.

Läs mer om utbildningen

Sports Coaching, kandidatprogram, 180 hp

Fakta & tips

Anders Martinsson

Ålder: 31 år

Intressen: Utöver ishockeyn tycker jag om att göra lite olika saker beroende på humöret. Nu när jag kommit till en ny stad tycker jag alltid det är skoj att försöka upptäcka den på lite olika sätt. Är jag hemma och vill koppla av blir det kanske lite gitarrspelande eller spelande på datorn. När man väl är inne i säsongen så är det nästan bara ishockey som man hinner med så den lediga tiden man har då brukar gå till att försöka träffa familj och vänner.

Tips till de som är nyfikna på utbildningen: Var öppen i sinnet när du går utbildningen. Släpp taget om saker du tror dig veta och försök att ta åt dig av det nya, var kritisk mot dig själv och sedan ifall du ändå tycker att saker du har gjort är bra så har du ändå gått igenom en process där du kritiskt granskat dig själv!