Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Fortfarande svårt att nå universitetet via e-post 

Publicerad

Universitetet har sedan den 18 september problem med e-post och kalendrar. Universitetets IT-enhet fokuserar på att få igång grundläggande funktionalitet för alla e-postlådor.

Senast uppdaterad 2020-09-29 kl. 15:30

– Det är mycket olyckligt att det inte går att nå samtliga e-postadresser vid Göteborg universitet. Vi arbetar intensivt för allt ska fungera igen så snart som möjligt. Jag hoppas på förståelse från studenter, medarbetare, allmänhet och externa samarbetspartners, säger rektor Eva Wiberg.

Vad är det som hänt?

Natten till fredagen den 18 september gick flera e-postservrar sönder vilket medförde att det varken gick att nå personliga e-postadresser eller funktionsbrevlådor vid Göteborgs universitet. Under helgen 19–20 september lyckades IT-enheten tillsammans med underleverantörer återställa mejl-funktionen för ungefär hälften av medarbetarna. 

Under förra veckan pågick ett intensivt arbete för att återställa funktionen för samtliga e-postlådor, vilket inte har lyckats fullt ut ännu. Fler har fått tillbaka mejlen, men inte alla. De som i nuläget inte kan skicka eller ta emot e-post är fortfarande drabbade. Driftstörningen har högsta prioritet och universitetet arbetar dygnet runt för att lösa problemet. 

Problemet gäller både e-postadresser till enskilda medarbetare och e-postadresser till gemensamma funktioner på universitetet. Studentmejlen påverkas inte. 

Hur når jag universitetet?

Om du under den här perioden försökt nå drabbade GU-adresser har universitetets e-postservar skickat ut ett automatiskt svar där det anges att mejlet inte nått mottagaren. Detta svar bör ha skickats efter 48 timmar. Om du inte fått ett automatiskt svar kan det bero på att ditt e-postsystem klassificerat mejlet som spam. 

Mejl som skickats till drabbade GU-adresser under tiden de varit otillgängliga kommer sannolikt inte att komma fram när adresserna blir tillgängliga igen. 

Eftersom alla inte kommer åt sin e-post, rekommenderar vi dig  som behöver komma i kontakt med universitetet att ringa istället.