Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Första fyndet av penselkrabba i Sverige

Publicerad

En hane av arten penselkrabba hittades den 7 maj vid Fiskebäckskil på Västkusten.

Penselkrabban (Hemigrapsus takanoi) är en mycket framgångsrik art som har invaderat kustområden i östra USA samt atlantkusten i Frankrike, Belgien, Holland och Tyskland (Helgoland). Precis som sin nära släkting blåskrabba - Hemigrapsus sanguineus, är dessa krabbor ursprungligen från Asien. Krabborna finns även på västkusten av södra Danmark, men där är det ännu osäkert om de förmår att reproducera sig. Om så vore fallet kan krabblarver dock föras med den s.k. Jutska strömmen som går väster om Danmark och som träffar den svenska Västkusten från Orust och norröver. Om de kommer in i Sveriges kustområde kan de då också av vågor och vind spridas både norrut och söderut längs med västkusten.

Nu har alltså en liten penselkrabba hittats vid Fiskebäckskil på västkusten, en hane på ca 1,5 cm över ryggskölden. Fyndet gjordes på ca 20 cm vattendjup i Smalsund vid Blåbergsholmen av Fredrik Seger från Mölndal.
 

FOTO: Krabban med sina karakteristiska hårtofsar i klovecket mellan det fasta och rörliga fingret. Fotograf Fredrik Seger.

Kontakt:
Matz Berggren, Institutionen för marina vetenskaper.
E-post: matz.berggren@marine.gu.se
Tel: 031-786 9528