Förre universitetsrektorn Jan Ling död

Publicerad

Jan Ling, professor emeritus i musikvetenskap samt tidigare rektor vid Göteborgs universitet, avled hastigt under torsdagen.

– Det är med stor sorg jag mottagit besked om Jan Lings död. Han var en fantastisk person med många strängar på sin lyra. Han har gjort stora insatser för Göteborgs universitet, såväl inom universitetet som utåt. Han var också vårt universitets rektor under sex år på 1990-talet. Jag har haft den stora glädjen att lära känna Jan Ling och har under årens lopp fått många goda råd av honom, säger rektor Pam Fredman.

– Jan Ling var en dynamisk och entusiastisk musikforskare med ett stort nordiskt och internationellt nätverk. Han hade ett genuint intresse och stor kunskap inom de musikteoretiska, musiksociologiska och musikhistoriska områdena. Han etablerade ämnet musikvetenskap vid Göteborgs universitet och hade som pådrivande och särdeles initiativrik professor mycket stor betydelse som lärare och handledare för ett stort antal studenter och doktorander inom musikvetenskapen, säger Olle Edström, professor emeritus i musikvetenskap vid institutionen för kulturvetenskaper.

Jan Ling blev 1977 professor i musikvetenskap vid Göteborgs universitet och han var universitetets rektor mellan 1992 och 1997. Han var vid sin död fortfarande mycket aktiv och utkom nu i höst med boken Musiken som tidsspegel. Tolv essäer om musiken kring sekelskiftet 1900.

Jan Ling avled plötsligt och oväntat i en sjukdomsattack den 3 oktober 2013. Han blev 79 år.

Tidigare kollegors minnesord om Jan Ling