Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Förintelsen uppmärksammades i Göteborgs universitets aula

Publicerad

- Vi har inte bara skyldighet att minnas utan också ansvar att agera. Det förklarade Mona Sahlin under en manifestation för demokratin på onsdagen. Arrangemanget var en del av högtidlighållandet av den internationella minnesdagen för förintelsen.

Den 27 januari 1945 befriades Auschwitz, det mest ökända av Nazitysklands förintelseläger. Denna dag har av FN också utsetts till internationell minnesdag för förintelsen.

Sedan år 2000 uppmärksammas dagen genom ett arrangemang i Göteborgs universitets aula. På onsdagen medverkade bland andra George Braun, ordförande för judiska församlingen i Göteborg, som talade om människans förmåga till både godhet och ondska.

Pam Fredman, rektor vid Göteborgs universitet, påpekade att demokratin aldrig kan tas vår given.

– Extremism och rasism ökar alltmer idag och självklara rättigheter som yttrandefrihet och pressfrihet hotas. Kanske är det dags att utveckla en gemensam strategi för att stärka demokratin, som är det kitt som håller oss alla samman.

Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, berättade om hur hon inspirerats av 91-åriga Hédi Fried, en av de få överlevare från nazismens koncentrationsläger som ännu finns kvar.

– När jag träffade henne för en tid sedan förklarade hon att tyskarna lyckades med förintelsen för att den skedde steg för steg. Och jag undrar över vilka steg de unga nynazister tog som mördade John Hron för 20 år sedan, de steg som fick Anton Lundin Pettersson att mörda i Trollhättan, de steg som fått unga människor att strida för IS. Var det ingen som såg vart dessa unga människor var på väg?

”Minnas” är ett fint ord, påpekade Mona Sahlin. Men det bli meningslöst utan handling.

– Inget är så farligt som när vi börjar prata om varandra som ”vi och dem”. Det där är första steget, att vi börjar uppfatta andra som konstiga, inte som oss, som de där andra.

Istället måste vi försöka förstå, fortsatte Mona Sahlin, exempelvis hur det är att vara bög i Ryssland, rom i Rumänien, shiamuslim i ett IS-kontrollerat sunni-område, en treåring på flykt över Medelhavet i en flytväst av papp.

– Vi har demokrati med åsiktsfrihet. Men med friheten följer också skyldigheter, exempelvis att inte vara tyst när människor utsätts för övergrepp. För, som Hédi Fried uttrycker det, förintelsen kom inte med en gång, det skedde steg för steg för steg …

Fakta:
Den 27 januari är den internationella minnesdagen för förintelsen. Sedan år 2000 uppmärksammas denna dag med manifestationen Samling för demokrati i Göteborgs universitets huvudbyggnad, Vasaparken. Arrangörer är Länsstyrelsen Västra Götaland, samtliga riksdagspartier i Göteborg, Göteborgs Stad, Göteborgs universitet samt Judiska församlingen i Göteborg.

Foto: Johan Wingborg