Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Författarbesök: Jorge F. Hernández

Den 21 maj gästades Institutionen för språk och litteraturer av den mexikanske författaren Jorge F. Hernández som höll en öppen föreläsning om två nobelpristagare som också var hans mentorer; Octavios Paz, som i år skulle fyllt 100 år, och Gabriel García Márquez, som gick bort för en dryg månad sedan.

Föreläsningen gav en inblick i de nätverk av relationer som kan forma en författare från unga år. Hernández berättade mycket inlevelsefullt om sin personliga relation till dessa båda stora författare, men gick också in på hur de själva hade formats i sina egna nätverk av släkt och vänner samt, i García Márquez fall, den avgörande betydelsen som flytten till Mexiko hade för hans författarskap.

Hernández lyfte även fram Paz som poet (”su poesía es la piedra angular para entenderlo” ”hans poesi är grundstenen för att förstå honom som författare”) och förklarade att hans essäistik drevs av behovet att fylla de luckor som historiker inte lyckats fylla. Han påminde oss om att trots priser och berömmelser läses Paz mycket lite i Mexiko idag och att de verkligen skulle behövt honom där för att förstå våldet och mördandet som pågår. Han menade att vi bör få nya generationer att läsa hans poesi.

Han uttryckte beröm för García Márquez som efter att han fått Nobelpriset fortsatte att skriva och utvecklas som författare som om ingenting hade hänt, och att han under den tiden till och med skrev den bok som han själv blev mest nöjd med: El amor en los tiempos del cólera (Kärleken i kolerans tid) från 1985.

Bild borttagen.Besöket arrangerades i samarbete med Mexikos ambassad i Stockholm och Asociación de mexicanos en Gotemburgo. Lorelee Arias Vázquez, kulturansvarig vid Ambassaden, och Hilda Gómez Ivarsson, Mexikos honorära konsul i Göteborg, närvarade.

Jorge F. Hernández (1962) har publicerat flera romaner och novellsamlingar och skriver regelbundet i dagstidningarna Milenio och El País Internacional. De senaste två inläggen i Milenio har handlat om Malik Bendjelloul som Jorge beundrade och som han hade intentioner att intervjua:

En busca de Malik Benjeloul 2014-05-15
http://www.milenio.com/firmas/jorge_f-_hernandez_aguadeazar/busca-Malik-Bendjelloul_18_299550081.html
Archipiélago de azar, 2014-05-22
http://www.milenio.com/firmas/jorge_f-_hernandez_aguadeazar/Archipielago-azar_18_303749645.html

Text & bild: Andrea Castro