Flest elitidrottare väljer Göteborgs universitet

Publicerad

Riksidrottsuniversitet (RIU) vid Göteborgs universitet är ett populärt val bland de idrottare som kombinerar universitetsstudier och elitidrott. Det visar den utvärdering som Kent Lindahl, RF:s ansvarig för Riksidrottsuniversitet/ Elitidrottsvänliga lärosäten nyligen presenterade.

Göteborgs universitet, har i nuläget störst antal riksidrottsuniversitetstudenter (RIU-studenter) av samtliga Riksidrottsuniversitet och Elitidrottsvänliga lärosäten i Sverige. Antalet RIU-studenter har vuxit konstant sedan början 2015. Göteborgs universitet har tillsammans med Chalmers 200 studenter inom Riksidrottsuniversitet Göteborg. Vidare visar utvärderingen att könsfördelningen är mycket jämn bland studenterna vid Göteborgs universitet, 59 kvinnor och 54 män, som till största del är programstudenter.
– RIU Göteborg tillhör en av våra bästa utvecklingsmiljöer för de dubbla karriärerna”, säger Kent Lindahl, Riksidrottsförbundet.

Fredrika Lagergren Wahlin, Vicerektor för samverkan vid Göteborgs universitet, kommenterar utvärderingen på följande vis:
– RIU Göteborg visar vikten av samverkan mellan lärosäten och att vi här har möjlighet att öka förutsättningarna för våra studenter att kombinera universitetsstudier med utövande av idrott på elitnivå. Det är särskilt roligt att se att RIU Göteborg lyfts fram som en välfungerande utvecklingsmiljö och jag vet att våra RIU-studenter kämpar på i dessa Coronatider med tuffa restriktioner för såväl publik som utövare av tävlingsidrott.

Riksidrottsuniversitetet (RIU) är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Chalmers, RF-SISU Västra Götaland och Riksidrottsförbundet. Som student måste du vara antagen till en utbildning vid någon av de två lärosätena för att ingå inom ramen för Riksidrottsuniversitetet.

Läs mer om Riksidrottsuniversitetet