Filmfestival för hållbara hav

Publicerad

Genom bra film som engagerar sätter Glocal filmfestfestival fokus på de globala hållbarhetsmålen. När festivalen kommer till Göteborg 15 november visas dokumentärfilmen Blue för att uppmärksamma mål 14 om hållbara hav. Filmen följs av diskussion med forskare från Göteborgs universitet och Chalmers.

Det är ganska precis tre år sedan FN:s generalförsamling antog den historiska resolutionen Agenda 2030, med 17 globala mål för att skapa en mer hållbar värld.
De globala målen är också temat för den ambulerande filmfestivalen Glocal Film Festival som besöker Göteborg den 15 november.

– Bra film gör mer än förklarar. Bra film rör och berör. Det är därför Glocal Film Festival har film som metod och ingång till att skapa engagemang kring de globala målen, säger Nina Rahm, projektkoordinator för Glocal Fillm Festival.

Diskussion med forskare

Efter att ha avverkat 13 orter runtom i Sverige och lika många av de globala målen, är det dags för filmfestivalen att ta sig an mål nummer 14 – att bevara och nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt. Dokumentärfilmen Blue kommer att visas, följt av samtal och frågestund med Lena Gipperth, som är föreståndare för Centrum för Hav och samhälle och forskar inom områdena miljörätt, marin styrning samt havs- och vattenförvaltning, och Ida-Maja Hassellöv från Chalmers, som bland annat forskar om sjöfartens miljöpåverkan.

Nina Rahm på Glocal Film Festival hoppas att besökare från många olika håll ska komma.
– Vi vill att det ska kunna fungera som en inspirerande och lärorik kickoff eller bara ett utmärkt tillfälle för både lärare, annan skolpersonal, företag, politiker, arbetsgrupper, allmänhet och tjänstemän att öka sina kunskaper om de globala målen.

Programmet äger rum på Bio Roy och är kostnadsfritt men deltagande behöver föranmäla sig. Läs mer på glocalfilmfestival.com/app/uploads/2018/08/GLOCAL-swe-pdf-webb.pdf