Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Fem frågor till avgående styrelseordförande Carl Bennet

Publicerad

På fredagen ledde Carl Bennet för sista gången Göteborgs universitets styrelse. Han tillträdde som ordförande 2007 och i samband dagens möte sammanfattar Carl Bennet här sina sex år vid universitetet.

1. Hur vill du beskriva tiden som styrelseordförande för Göteborgs universitet?
– Det har varit lärorikt och inspirerande. Det har varit roligt att få arbeta med viktiga områden som forskning och utbildning, tillsammans med många intressanta personer från olika delar av samhället. Jag har imponerats av dagens studenter, hur de sköter sina studier men också hur väl de agerar i styrelsen.

2. Vad har ni som styrelse bidragit till i Göteborgs universitets utveckling - viktiga milstolpar?
– Vi har jobbat fram en ny vision för universitet, Vision 2020. Vi har också ökat de strategiska satsningarna inom universitets olika styrkeområden. Det har lett till ökade forskningsbidrag.

3. Vilka ser du som Göteborgs universitets styrkor?
– En styrka är den unika bredden. Det finns få universitet som kan matcha Göteborgs universitet när det gäller bredd. Det finns också mycket bra ledarskap, inte minst från rektor. Hon är en väldigt inspirerande ledare som på ett mycket bra sätt förankrar de beslut som ska tas och där alla kan vara med. Det är bland det bästa jag har sett någonstans.

4. Vad kan vi som universitet bli bättre på?
– I den internationella konkurrens som råder måste ambitionsnivån ständigt höjas. Det innebär att universitetet måste jobba med högre mål hela tiden. Med en tydlig inriktning och klara målsättningar i linje med Vision 2020 är det lättare att verka i en omvärld i ständig förändring. Genom strategiska satsningar och prioriteringar kan universitetet bli än mer attraktivt för finansiärerna, stagliga såväl som privata.

5. Göteborgs universitet år 2020 – var är vi då?
– Förhoppningsvis på god väg att bli ett mer internationellt universitet som har utvecklats även tvärvetenskapligt. Universitetets starka miljöer har utvecklats till att bli internationellt erkända och Göteborgs universitet anses ha en intressant tvärvetenskaplig profil.

Den första maj tar Cecilia Schelin Seidegård över ordförandeklubban. Läs mer om den nya styrelsen här.

Styrelsen vid Göteborgs universitet.Styrelsen samlad vid mötet den 26 april 2013.

Bilder: Johan Wingborg/GU