Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

En Facebooktävling tog Ellen hela vägen till passionsfruktsfälten i Ecuador

Publicerad

Ellen SvanbergFrån Göteborg till Stockholm, Stockholm till London, London till Miami, Miami till Quitos – huvudstaden i Ecuador - från Quitos till Guayaquil och därifrån med buss till bergstaden Santo Domingo, för att hoppa direkt i arbetarkläder och plocka passionsfrukt på ett fält i Ecuador. Det har Ellen Svanberg, som läser Master of Science in Accounting på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, precis fått uppleva.

- Det känns fantastiskt. När man vinner något sådant så förstår man inte riktigt vad det är man har vunnit, men det var något av det bästa jag varit med om i mitt liv, berättar Ellen som så gott som precis landat hemma i Sverige igen.

Resan var en tävlingsvinst från Froosh – berätta!
Det var en Facebook-tävling som promotades på skolan, där man fick svara på fyra frågor om vad man tycker om Froosh motto ”trade not ade”. Det gjorde jag och motiverade varför just jag skulle få åka. Sedan ringde det i telefonen precis när Stefan Löven skulle köra igång sin föreläsning på Handels. Jag såg att det var Froosh som ringde – men visste inte vad de ville förrän efter föredragets slut.

Wow, vad sa de när du ringde upp? Grattis du vann?
Ja, ungefär! Jag kände att det här var något jag så gärna ville vinna. Det var en ärlig motivering från min sida, jag ville verkligen, och det tror jag var anledningen till att det faktiskt blev jag som fick åka.

Vad var syftet med resan?
En gång per år har de en sådan här tävling, förra året var det också en student från Handels i Göteborg om vann! Då var det fokus på bananer i Malavi. Syftet är att man som konsument ska förstå att man kan göra skillnad genom att handla varor från ett utvecklingsland.

Vad hade du förväntningar innan du åkte?
Jag försökte inte ha några förväntningar alls – det kändes som den typen av resa. Jag brukar ha den inställningen att det som händer, händer. På plats var det väldigt mycket ”mañana mañana” inställning, det är inte samma hets och stress som i Sverige. Här är man så van att det ska vara så effektivt. I Ecuador tar det mesta lite längre tid, folk kommer när de kommer, 10 min är kanske i själva verket två timmar.

Var alla glada, drack juice och tog dagen som den kommer, eller fanns det en annan bild?
Alla var glada och hälsosamma. Froosh och odlarna på plats visste ju om att vi skulle åka dit. Det är svårt att avgöra om det är en rättvis bild.

Innan du åkte intervjuades du av GT, där du hoppas att Frooshs skulle leva upp till sin vision - att i stället för välgörenhet erbjuda människor jobb så att de kan försörja sig och låta sina barn få utbildning. Levde Froosh upp till dina förväntningar?                                                                                                                                               På plats fick jag lära mig att Froosh köper frukt av ett stort företag i Ecuador. Det är ett jättelångt led av olika mellanhänder innan det blir till purén som används för att tillverka Frooshs produkter. Passionsfrukt är skonsamt att odla, man planterar en buske och så sköter det i stort sett sig själv, sedan skördar man när de har fallit ner på marken. Säckarna som de packar frukten i väger förvisso 75 kilo styck, så visst det är en helt annan värld att vara bonde i Ecuador. Man önskar att det har fler maskiner, men det kommer det också.

Varför var det fokus på just passionsfrukt?
Det var bestämt på förhand av Froosh. Man har ju en bild av en passionsfrukt att det ska vara lila och skrynkliga, men de som man gör juice av är stora som apelsiner och gula. De är lite mer syrliga än de vi köper i affären. Det skulle ju vara enkom fokus på passionsfrukten, men vi fick se kakaoplantage, bananplantage, ananasplantage, sedan hade de ju papaya, apelsiner, sockerbetor och risplantage och jordnötsodlingar. Många bönder hade lite av varje kan man säga.

Är bonde ett jämnställt yrke i Ecuador?
Kvinnorna är oftast hemma och tar hand om barnen, men vi var faktiskt på ett ananasplantage som fokuserade på att anställa kvinnor! Det var jätteintressant och ett riktigt eldsjälsinitiativ från en ecuadorian som startade hela verksamheten från noll. Nu skulle han starta dagisverksamhet också för att underlätta för kvinnorna ännu mer. Det var viktigt för honom att ge tillbaks till samhället, att ge alla möjligheten att göra vad de själva vill, oavsett om man är kvinna eller man.

Vad händer nu, börjar du jobba på Froosh?
Haha det har jag nog ingen plan på faktiskt, jag börjar jobba på Deloitte i augusti som revisor, men min bild av företaget är bara positiv!

Vad tar du med dig från resan?
Det är svårt att sätta ord på det, men en ökad medvetenhet tror jag är viktigt att man har med sig i livet. Det är viktigt att förstå att vår möjlighet till påverkan som konsumenter är stor, istället för att ta sol och bad på samma ställe varje år så borde man gå ut från sin ”comfort-zone” för att inte bli för bekväm i att göra det man alltid har gjort. Det hoppas jag att jag kommer fortsätta med hela mitt liv, att utmana mig själv och uppleva ”det riktiga landet.” Och så kommer jag dricka mer passionsfruktsjuice såklart!