Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Doktorsinsignier överlämnade till Hillary Clinton

Publicerad

USA:s före detta utrikesminister Hillary Clinton och USA-ambassadör Björn LyrvallI juli 2007 utnämndes Hillary Clinton till hedersdoktor i medicin vid Göteborgs universitet, och i onsdagskväll mottog hon till sist sina doktorsinsignier. Överlämningen skedde i New York i samband med 25-årsfirandet av FN:s barnkonvention. Hatten, ringen och diplomet överlämnades av Sveriges USA-ambassadör Björn Lyrvall, i närvaro av statsminister Stefan Löfven.

Hillary Clinton, f d utrikesminister i USA, fick utmärkelsen bland annat för sitt engagemang när det gäller utsatta barns situation och arbetet med att främja god hälso- och friskvård. Hon hade ingen möjlighet att närvara vid promoveringen i oktober 2007, i första hand beroende på att hon då deltog i presidentvalskampanjen i USA.

– Vi har sedan dess försökt finna en tidpunkt att ge henne doktorsinsignierna, men trots intensiva försök från Göteborgs universitets sida har vi inte nått hela vägen fram, säger Claes-Olof Olsson, f d kanslichef vid Sahlgrenska akademin, som haft i uppdrag att finna en väg att lösa frågan.

I slutet av förra året meddelade Sveriges ambassad i Washington DC att om insignierna levererades till Utrikesdepartementet i Stockholm skulle de vidarebefordras till ambassaden för överlämning vid tillfälle. Och i onsdagskväll, lokal tid, i samband med statsminister Stefan Löfvens besök i New York för 25-årsfirandet av FN:s barnkonvention inföll detta tillfälle och Hillary Clinton mottog sin doktorshatt, sin ring och sitt diplom ur ambassadör Björn Lyrvalls hand.

Läs mer
Hillary Clinton hedersdoktor vid Göteborgs universitet

Foto: Embassy of Sweden, USA