Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Den inhumana vården inledde GPCCs Almedalsvecka

Hans-Inge Persson talar i Visby under AlmedalsveckanPå söndagen inledde personrådsrepresentant Hans-Inge Persson GPCCs Almedalsvecka med sitt anförande Den inhumana vården, baserat på sin bok med samma namn. I föredraget, som av Dagens Samhälle listats som ett av veckans intressantaste, framförde han sin kritik mot den industrialiserade vården inför en intresserad publik på Donners Plats, mitt i smeten i ett soligt Visby.

Boken Den inhumana vården är baserad på Hans-Inges och frun Christinas erfarenhet då hon vårdades de sista fyra månaderna av sitt liv på Skåne universitetssjukhus. Christina var multisjuk med lungfibros och Chrons sjukdom. Hon drabbades även av en tumör i lillhjärnan. När hon lades in på sjukhuset i Lund kunde hon gå, men hon försämrades snabbt och blev rullstolsbunden och totalförlamad på bara tre veckor. Trots det noterade läkarna ingen märkbar försämring.

- Det var en tumör som låg inlagd och som flyttades från avdelning till avdelning, berättade Hans-Inge för publiken på Donners Plats. Man såg inte Christina som en hel person.

Efter denna erfarenhet har Hans-Inge engagerat sig starkt för personcentrerad vård. De upplevde att Christina under sjukhusvistelsen avhumaniserades och blev ett vårdobjekt enligt den modell för japansk biltillverkning som svensk vård är baserad på.

Ständigt nya ansikten fladdrade förbi, Hans-Inge och Christina träffade sällan en läkare mer än en gång. I sin dagbok beskrev han dem som ”luftlandsatta dagsländor”, något som har blivit titeln på den minipjäs som producerats av Månteatern, och som är en tolkning av Hans-Inges bok. Minipjäsen, som är kondenserad till sju minuter, har nu filmatiserats och kan ses på Youtube. Hans-Inge beskriver upplägget så här:

"Dramats inledning bygger på att jag väntat en månad på Christinas journal. Jag har sagt, att jag kommer på fredag kl. 14.00 och knackar på er dörr, får jag inte journalerna då, JO-anmäler jag er. Nu börjar dramat 13.53. Om 7 minuter kommer jag. Verksamhetschefen och överläkaren är upprörda. Titta gärna, det tar bara 7 minuter."

Se Månteaterns minipjäs Luftlandsatta Dagsländor här.

GPCC program i Almedalen fortsätter idag måndag med seminarierna Personcentrerad vård – hur kommer vi dit? och Hur tar vi ut färdriktningen för framtidens närvård?