Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Dags för ett åldersmedvetet ledarskap?

Publicerad

Den åldrande befolkningen är en av våra stora samhällsutmaningar. På det nya, tvärvetenskapliga forskningscentret AgeCap belyser man frågorna från flera håll. Professor Ewa Wikström studerar vad som händer på våra arbetsplatser när vi närmar oss pensionsåldern.

Ewa Wikström

Frågorna om åldrande och pensionering är ständigt aktuella i debatten. Pensionssystemet är i gungning, samtidigt som dagens 70­-åringar är friska och pigga och vissa yrkesgrupper har arbetskraftsbrist.

– Sannolikt är det så att förutsättningarna på arbetsplatsen, både de rent fysiska och när det gäller organisatoriska förhållanden, attityder och värderingar, påverkar hur och när vi pensionerar oss. Men det finns väldigt lite forskning kring området, säger Ewa Wikström.

Jobbar tillsammans med företagen

I ett projekt bjöd Ewa Wikström och hennes kollegor in organisationer till rundabordssamtal. Kriteriet var att man jobbade med någon form av åldersmedvetet ledarskap.

– Vi fick ett enormt gensvar, både från det offentliga och det privata. Nu har vi samlat sju organisationer som under ett antal år ska samtala om frågorna. Det är både ett sätt att lära av varandra och en möjlighet att hitta bra projekt som vi kan studera i skarpt läge, säger Ewa Wikström.

Några resultat i sikte?

Ett antal fallstudier är nu på gång. Det är för tidigt att presentera analyser och data, men man kan redan nu se intressanta mönster.

– Vi kan till exempel se vilka teman som kommer upp i diskussionerna. Det är slående hur lite de faktiskt pratar om ålder. Samtalen handlar mer om brist på arbetskraft, om tyst kunskap och kompetensöverföring. Jag tycker vi har anledning att fundera över vilka signaler vi skickar när det gäller arbete och ålder. Ses äldre medarbetares kompetens som en tillgång i organisationen, eller har förlängt arbetsliv enbart kommit att bli en fråga om arbetskraftsbrist? avslutar Ewa Wikström.
 

EVA WIKSTRÖM

Ewa Wikström är professor i organisation på Företagsekonomiska institutionen. Hon disputerade 2000 med en avhandling om kommunikation och samarbeten i projektorganisering.

Detta är en artikel från Handelshögskolans Magasin 2017
Blädderbart magasin