Bild
Carina Mallard under ett besök på Proteomics i oktober 2018. På bilden syns också Elisabet Carlsohn och Egor Vorontsov. Foto: Elin Lindström.
Foto: Elin Lindström

Core Facilities fortsatt tillgängliga under covid-19 situationen

Publicerad

På Core Facilities är det hög aktivitet med användare som efterfrågar forskningsstöd. Till exempel är EBM fortsatt tillgängligt för att forskare där ska kunna utföra sitt arbete. Flera av teknikplattformarna erbjuder sitt stöd helt eller devis online, medan andra har satt upp rutiner för hur användningen av utrustning på plats ska fungera för att minska risken för smittspridning.

– Nu kommer också förfrågningar från forskare som vill ha hjälp med nya projekt som direkt handlar om covid-19 och det nya Coronaviruset, berättar Carina Mallard, chef för Core Facilities på Sahlgrenska akademin.

På Core Facilities finns hög kompetens inom t.ex. proteinanalys och proteinproduktion som kan användas för forskning på viruset. Biobanken är involverad i att höja kvalitén på covid-19 patientprover. CCI erbjuder snabb-access till både elektron- och ljusmikroskop så att forskare som arbetar med covid-19-relaterade studier snabbt kan få hjälp.

– Vår målsättning är att kunna hålla Core Facilities öppna och fortsätta att erbjuda vår expertis till forskningen till så hög grad som möjligt även under rådande situation med covid-19, säger Carina Mallard.

Minska smittorisk

Samtidigt är det viktigt att var och en följer universitetets allmänna rekommendationer gällande arbete på distans. Carina poängterar att alla användare och personal ska vara uppdaterade på de rutiner som finns för att minska smittorisk vid arbete som kräver att man är på plats.

– Vi har rutiner för att alla ska känna sig trygga med arbetsmiljön. Håll dig gärna uppdaterad på vår webbplats, och du som forskare ska inte tveka att kontakta enhetsledare om du har ytterligare frågor.

Vad gäller på de olika faciliteterna? Läs mer via länkarna nedan (information på engelska).

Biobank

The Biobank services are still available. We also will prioritize applications linked to covid-19 and offer prioritized sample collecting. Find more information in Swedish.

Bioinformatics

All the Bioinformatics research support is still available but have shifted to 100% online. You can for example still participate in drop-ins and receive project support via Zoom.

CCI: Centre for Cellular Imaging

The CCI facility is still available, but with new routines to reduce risk of spreading infection. CCI offers short notice access to light and electron microscopes for research on SARS-CoV-2.

EBM

The EBM facility is operating normally and at full capacity. Access is limited to EBM staff and scientists who are confirmed members of EBM research groups The EBM gym is closed.

Genomics

Due to Covid-19 and other circumstances, the Centre for Medical Genomics (previously Genomics Core) has limited resources.

MPE: Mammalian Protein Expression

The MPE research support is still available, and we are open for research support. Please contact us via e-mail, phone or digital meetings.

Proteomics

The Proteomics research support is still available. We are open for research support and are analyzing samples as usual. Please contact us via e-mail before submitting samples. Customer meetings are limited and are mostly held virtually.