Bild
Karin Lindqvist på en terrass i San Francisco
Karin Lindqvist gör praktik på Svensk-amerikanska Handelskammaren i San Francisco
Foto: Privat
Länkstig

"Att få bo och arbeta i San Francisco är en helt fantastisk möjlighet!"

Publicerad

Karin Lindqvist är praktikant på Svensk-amerikanska handelskammaren i San Francisco med stipendium från Sten A Olssons Stiftelse. Varierande arbetsuppgifter, mycket eget ansvar och en otroligt inspirerande miljö är några av de saker hon uppskattar med jobbet.

Vad gör du på Handelskammaren? 

Handelskammaren arbetar med att främja handel mellan Sverige och USA, främst genom stöttning vid internationell expansion och etablering här på den amerikanska marknaden. Vår regionala kammare fokuserar på svensk bolagsetablering här i San Francisco & Silicon Valley, men vi har också många individuella medlemmar som vi hjälper genom att tillhandahålla ett brett professionellt nätverk. I min roll har jag i första hand fokus marknadsföring och affärsutveckling, men vi är ett relativt litet team har vi också möjlighet att arbeta med nästan alla delar av kammarens verksamhet. Jag tycker definitivt om att arbeta i en sådan dynamisk struktur, det lägger en bra grund för att lära sig mycket och ta stort eget ansvar.

Det är väldigt svårt att beskriva hur en typisk arbetsvecka ser ut, vilket är en av de bästa sakerna med Handelskammaren – det är så pass varierande! Vi arbetar mycket projektbaserat, så det blir ofta många möten för planering och koordinering av konferenser, event och samarbeten. Vi har även mycket kontakt med våra medlemmar och skapar värde genom att hjälpa dem initiera näringsfrämjande samarbeten. Det är otroligt spännande att få möta och samarbeta med så många inspirerande medlemmar i Handelskammarens nätverk.

Vad har du lärt dig?

Jag har lärt mig otroligt mycket på den korta tid jag varit här, främst kring hur det är att arbeta i en mindre non-profit organisation där man får ta mycket eget ansvar. Att praktisera på Handelskammaren ger stort utrymme för att komma med egna idéer och initiativ, vilket ofta inte är möjligt på samma sätt i större organisationer. Jag har dessutom lärt mig mycket om arbetssättet här i USA och vikten av att ha ett bra nätverk och samarbeta med rätt människor. För mig har det varit väldigt lärorikt att få vara del i att koppla ihop människor med kammarens nätverk samt resurser, och se hur betydelsefullt det är i praktiken!

Varför ska man söka stipendiet?

Jag skulle verkligen rekommendera andra studenter att söka stipendiet för att genomföra praktiken! Att få bo och arbeta i San Francisco är en helt fantastisk möjlighet som inte bara är spännande och utvecklande på ett personligt plan, utan även yrkesmässigt meriterande. Jag tror att det är få platser i världen där man får uppleva pulsen som finns här i Silicon Valley och känslan av att vara i världens mittpunkt när det kommer till innovation och teknologi. Att dessutom få interagera med de bolag som utgör Silicon Valley genom Handelskammaren är otroligt inspirerande och unikt. om du tvekar att söka vill jag säga sök ändå - du kommer inte att ångra dig!

Vad tar du med dig när praktikperioden är slut?

Jag kommer ta med mig ett helt fantastiskt nätverk, många nya erfarenheter och inte minst härliga minnen. Att flytta till andra sidan jorden från trygga Sverige och anpassa sig till en helt ny omgivning är verkligen en unik upplevelse, och jag tror att man växer väldigt mycket från den erfarenheten. Jag kommer också ta med mig mycket inspiration från de människor och företag jag fått möjlighet att träffa här - det finns verkligen en anledning till att Silicon Valley anses vara världens bästa plats för startups, och det är just för det otroliga klustret av människor och bolag som är etablerade här. Jag blir dagligen imponerad av de individer jag interagerar med, och tror samt hoppas att det har gett mig förmågan att tänka större och djärvare än tidigare.

Hur är livet i San Francisco? 

Livet här i San Francisco är helt fantastiskt, det är verkligen en spännande stad där saker händer hela tiden. På fritiden brukar jag gå på evenemang, upptäcka San Francisco och när jag hinner tar jag mig också ut till närliggande områden utanför staden. Det finns verkligen oerhört mycket att se och göra här i Kalifornien, så jag försöker uppleva så mycket jag kan nu när jag är här!

Handelskammaren som arbetsplats är dynamisk och flexibel, vi jobbar mycket på kontor men har även möjlighet att arbeta hemifrån. Min uppfattning är att den största skillnaden mot liknande organisationer i Sverige ligger just i flexibiliteten Handelskammaren man får mycket frihet under ansvar, vilket jag verkligen uppskattar!

Är det något speciellt man ska tänka på om man vill bli stipendiat och göra praktik på Handelskammaren i San Francisco?

Det är bra att veta att processen att ta sig hit till USA kan ta lång tid och vara rätt krånglig – men att det absolut är värt det! Nu under Covid har det varit en del problem att komma hit eftersom ambassaderna har varit stängda för visum-intervjuer. Jag och min fantastiska kollega Clara var därför tvungna att åka via ambassaden i Rumänien för att ta oss hit. Däremot ser det ut att öppna alltmer och jag tror att så länge man är ute i god tid kommer det gå bra. Det praktiska brukar alltid lösa sig i slutändan, även om det kan kännas jobbigt och omständigt så är det som sagt 100% värt det!

Vad vill du jobba med i framtiden?

Jag tycker det är otroligt spännande att jobba med internationell handel och affärsutveckling, jag hoppas fortsätta denna bana. Vilken industri jag vill jobba inom är en svårare fråga, men jag har definitivt fått upp ögonen för tech-världen och tror det skulle vara väldigt spännande att arbeta med affärsutveckling och innovation på något mindre tech-bolag. Det är viktigt för mig att arbetsmiljön är omväxlande och att det finns möjlighet att växa inom organisationen, något som gör att mindre bolag lockar mycket. Att arbeta projektbaserat är något jag också trivs bra med – vi får se var jag hamnar i slutändan!

Om stipendiet

Finansiär: Sten A Olssons Stiftelse
Kan sökas av: Du som är student (eller nyligen slutfört studierna) på kandidatprogrammet i ekonomi eller juristprogrammet. Du måste ha fullgjort minst två år av programmet vid slutet av vårterminen 2022.
Sista ansökningsdag: 17 januari 2022
Läs mer om stipendiet

Handelshögskolans studenter har möjlighet att söka totalt 10 stipendier för praktik på handelskamrar runt om i världen. Läs om alla stipendier.