Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Årets Vårdförbundspris med temat Personcentrerad vård utdelat

Publicerad

Vårdförbundets årliga pris på 250 000 kronor, i år med temat Personcentrerad vård har delats ut till Britt-Mari Banck, sjuksköterska och sektionsledare på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping för hennes arbete med självdialys. Andrapristagare är Lena Renman, distriktssköterska, Umeå, GPCCs Lars-Eric Olsson, sjuksköterska och klinisk lektor, Mölndal och Annika Park, sjuksköterska och områdeschef, Gislaved som vann 83 500 kronor var.

Självdialysen på länssjukhuset Ryhov inleddes 2005, då en patient ville lära sig att sköta sin dialysbehandling på egen hand. Andra patienter blev nyfikna och ville ta en mer aktiv del i sin egen behandling. Med utgångspunkt i en självdialystrappa, skapades ett ramverk för individuell upplärning. Tema för årets pris är personcentrerad vård.

 - Plötsligt har du en person framför dig, inte en patient. Alla patienter känner olika och är olika, säger Britt-Mari Banck. Struktur, trygghet, förtroende, respekt, lyhördhet, humor och flexibilitet är framgångsfaktorer för självdialysen.