Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Alltinget återuppstår på Stadsbiblioteket

Publicerad

Alltinget. Foto: Johan Wingborg.”Du ställer frågan och vår kunskapspanel från Göteborgs universitet är på plats och ger dig svaret.” Så inledde programledaren Lasse Swahn radioprogrammet Alltinget när det sändes i P4 mellan åren 1998-2012. Nu återuppstår det populära programmet på Stadsbibliotekets trappscen – utan radiosändning men med publik.

Redan från den första säsongen har forskare från Göteborgs universitet suttit med i Alltingets kunskapspanel för att svara på lyssnarnas frågor. Och när programmet nu gör comeback på Stadsbiblioteket under fyra onsdagar är konceptet detsamma.

− Det är fantastiskt roligt att de dragit igång Alltinget igen. Jag ser fram emot att träffa mina gamla kolleger, det är ett så roligt gäng och vi hade så kul tillsammans. Nu får vi ses igen och även om det inte är livesändningar så hoppas jag att det dyker upp en hel del folk. Lasse Swahn är ju dessutom en väldigt rutinerad och bra programledare, säger Johan Höjesjö, forskare i zoologi.

Förutom en zoolog sitter fem andra forskare med i panelen och ansvarar för var sitt ämne: fysik, etnologi, medicin, historia och språk. Eva Andersson är historiker och var med i Alltinget för första gången 2008.

− Det som är så spännande är att någon till exempel ställer en fråga till mig som ursprungligen rör historia. Men sedan kanske en etnolog hakar på och sedan en språkvetare eller en fysiker. Då bildas det ny kunskap genom att vi forskare möter varandras fält, det blir helt nya perspektiv, säger hon.

Hur menar du då?
− Många av de frågor vi får går det visserligen att googla fram, men genom att ställa en fråga till oss i panelen får frågeställaren och lyssnarna ett sammanhang och en djupare förståelse, säger Eva Andersson.

Fakta om Alltinget hösten 2016
Radioprofilen Lasse Swahn presenterar under fyra onsdagar en kunskapspanel med sex forskare – fem från Göteborgs universitet och en från Chalmers – som svarar på publikens frågor.

Tid: 12/10, 26/10, 9/11 och 23/11, kl. 12.00.
Plats: Trappscenen på Stadsbiblioteket, Götaplatsen. Fri entré.

Frågorna kan handla om allt mellan himmel och jord. Ställ frågor själv på plats eller mejla dem till panelen i förväg: arrangemang@kultur.goteborg.se

Foto: Johan Wingborg