Afrikansk-svenskt universitets samarbete presenterat i Sydafrika

Publicerad

Under torsdagen presenterades två nya internationella universitetsnätverk som enligt grundarna har potential att påverka samhällen så att livet för miljoner människor världen över blir bättre – Hope International och Hope@Africa.

Nätverken Hope International och Hope@Africa presenterades tidigare idag vid en pressträff vid Stellenbosch University i Sydafrika. I Hope International ingår fyra svenska universitet och högskolor: Göteborgs universitet, Linnéuniversitetet, Malmö Högskola och Högskolan Dalarna tillsammans med Stellenbosch University i Sydafrika.

Hope@Africa är en sammanslutning av sju ledande afrikanska universitet (The University of Botswana, the University of Dar es Salaam (Tanzania), Makerere University (Uganda), the University of Nairobi (Kenya), the University of Namibia, Stellenbosch University (Sydafrika) och The University of Malawi.

Två miljoner lärare fram till 2015

Medlemmarna i de bägge nätverken har genom en avsiktsförklaring förbundit sig att gemensamt arbeta för att samhällelig utveckling i Afrika och världen. Samarbetet ska ses mot bakgrund av att UNESCO har uppskattat att Afrika har ett behov av två miljoner nya lärare fram till 2015 och att det finns ett akut behov av kompetensutveckling bland befintliga lärare på den Afrikanska kontinenten.

Afrikansk expertis och livslångt lärande

Inom Hope@africa ska samarbetet ske genom en nätverksmodell och bygga på modern informations- och kommunikationsteknik. Syftet är att bygga upp afrikansk expertis och möjliggöra hållbara nätverk för ett livslångt lärande.

– Universitet kan spela en nyckelroll när det gäller att förbättra lärares kompetens och professionella utveckling. Men konventionella metoder där undervisningen sker ansikte-mot-ansikte räcker inte längre. Vi behöver hitta nya innovativa sätt att använda ny teknik för att öka räckvidden för undervisningen bortom de fysiska klassrummen, säger professor Russel Botman, rektor vid Stellenbosch University.

Läs mer i pressmeddelandet från Stellenbosch University