Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Advokaten som sadlade om till bolagsjurist

Publicerad

Karriären var tydligt utstakad: toppbetyg, magisteruppsatsen publicerad och jobb direkt efter examen på den välrenommerade advokatbyrån. Men när det var dags att börja fundera på att satsa på ett delägarskap sadlade Bita Pourmotamed om och blev bolagsjurist på AkzoNobel.

Bita Pourmotamed

Efter nästan åtta år på Nordens största advokatbyrå Mannheimer Swartling ville Bita Pourmotamed testa något annat. Även om hon trivdes med byrålivet och arbetet, främst inom gruppen för företagsöverlåtelser, fanns ett sug efter att komma närmare det kommersiella beslutsfattandet i ett företag.

– När du kommer in som konsult är det kommersiella beslutet ofta redan fattat. Din roll är att identifiera risker och klä den kommersiella överenskommelsen i juridiska termer. Jag var nyfiken på att komma närmare affärsbesluten, men också på att se resultatet av mitt arbete. Därför sökte jag jobb som bolagsjurist, säger Bita Pourmotamed.

Arbete med många roller

Nu har hon varit drygt ett år på sitt nya arbete. AkzoNobel är en global koncern med huvudkontor i Amsterdam. Totalt består juristfunktionen av cirka 80 personer och Bita jobbar i tät kontakt med övriga kollegor i världen.

– Jag har en bred roll med många olika frågor som hamnar på mitt bord. Ofta handlar det om att förhandla kommersiella avtal och då är ett lösningsorienterat och pragmatiskt synsätt nyckeln. Det händer också att jag får agera som ombud i tvister eller jobba med ett rättsområde där jag inte är specialist. Jag får arbeta väldigt självständigt och hantera olika utmaningar och det gillar jag, säger Bita Pourmotamed.

Bredare utbildning på Handels

Juridikstudierna började på universitetet i Lund, men Bita Pourmotamed upplevde att Handelshögskolan erbjöd en bredare utbildning.

– Det fanns ett större affärsjuridiskt fokus här och Handelshögskolan hade bättre kontakter med näringslivet. Jag blev ordentligt rustad för mitt kommande yrkesliv.


BITA POURMOTAMED

Utexaminerad från Handelshögskolan år 2008 och arbetade därefter på Mannheimer Swartling Advokatbyrå fram till 2016. Hennes magisteruppsats om dubbelregistrering av fartyg publicerades av ett tyskt förlag 2011. Har haft uppdrag som styrelsesekreterare för flera bolag inom näringslivet. Nominerades till Handelshögskolans Unga Alumn 2013 och arbetar sedan 2016 som Senior Legal Counsel på AkzoNobel.


Detta är en artikel från Handelshögskolans Magasin 2017
Blädderbart magasin