90 miljoner till GU från Riksbankens Jubileumsfond

Publicerad

På torsdagskvällen offentliggjorde Riksbankens Jubileumsfonds styrelse hur de fördelat 300 miljoner till svensk forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. Närmare 90 miljoner kronor går till Göteborgs universitet.

– Det var ett mycket roligt besked. 90 av 300 miljoner är väldigt bra, om vi till exempel jämför med vad vi brukar få från Vetenskapsrådet och andra statliga forskningsråd. De kan vara så att de satsningar vi gjort internt på forskning om de globala utmaningarna (UGOT Challenges), och på forskningsinfrastruktur ger dessa mervärden, säger Staffan Edén, vicerektor för forskning.

Det var 3 program, 7 projektstöd till forskningens infrastruktur och 42 projekt som beviljades medel.

38,2 miljoner programmet En ny europeisk förhistoria

Kristian Kristiansens vid institutionen för historiska studier beviljades 38,2 miljoner till sitt program En ny europeisk förhistoria. Genom att kombinera studier av dna, så kallade isotopanalyser, lingvistik och arkeologi undersöker programmet vad de stora folkomflyttningarna och jordbruket betytt för Europa. Inte minst kommer forskarna att fokusera på hur nya kulturer och språk skapas i denna process.

Sju projekt, varav fyra vid Göteborgs universitet, som stöder ny infrastruktur beviljades medel. I samtliga fall handlar det om databaser på institutionen för historiska studier, på institutionen för svenska språket samt på statsvetenskapliga institutionen.

Utöver detta fick sju forskningsprojekt vid Göteborgs universitet anslag. Forskningen kommer att bedrivas vid tre olika institutioner, nämligen institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, institutionen för journalistik, massmedia och kommunikation samt institutionen för nationalekonomi och statistik.

Den totala summan från Riksbankens jubileumsfond landar på 88 512 000 kronor.

Program

En ny europeisk förhistoria. Att integrera aDNA, isotoper, språkhistoria och arkeologi för en nytolkning av grundläggande förändringar i Europas förhistoria.
Kristian Kristiansen, institutionen för historiska stuider
38 200 000 kr

Infrastruktur för forskning

Quality of Government-institutets databaser