Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

1,7 miljoner till forskning om utveckling av FoU-kapacitet på tillväxtmarknader

Publicerad

Docent Roger Schweizer har beviljats 1,7 miljoner från Torsten Söderbergs Stiftelse för forskning om utveckling av FoU-kapacitet på tillväxtmarknader.

Allt fler multinationella företag har börjat inse att de s.k. tillväxtmarknaderna såsom Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika (BRICS) erbjuder mycket goda förutsättningar att bedriva forskning- och utvecklingsverksamhet, FoU, för att ta fram innovativa och resurssnåla produkter och tjänster för den globala marknaden till relativt låga kostnader.

För att kunna utnyttja denna affärsmöjlighet måste de multinationella företagen dels bygga upp nödvändig FoU-kapacitet och kunskap på lokala enheter, dels integrera den nya enheten i den befintliga globala organisationen för att möjliggöra för den nya kunskapen som utvecklas att delas med andra FoU-enheter i koncernen.  Forskningen har hittills inte studerat de här två sammanlänkande processerna. I projektet kommer ett flertal svenska multinationella företags FoU-enheter i Indien att studeras.

Forskningsresultaten kommer att bidrag med ny kunskap om de sammanlänkade processerna samt med kunskap till praktiker om hur processerna och utmaningar kan hanteras.