Länkstig

Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram: kurser och inriktningar

Kandidatprogrammet Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram ger dig en bred kunskapsbas för miljöfrågor och hållbar utveckling. Här får du en överblick av programmets innehåll.

Första året: Gemensamma grundkurser för bred förståelse

De första två terminerna är teoretiska och ger dig en stark miljövetenskaplig grund. Här får du en förståelse för hållbarhetsområdet genom att kombinera naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga perspektiv. Du lär dig att analysera och lösa miljöproblem, förstå naturvetenskapliga processer och lagar, samt utveckla strategier för hållbar utveckling och förvaltning av naturresurser. Statistikkurserna ger dig viktiga verktyg för att förstå data kopplad till hållbarhetsfrågor och dra evidensbaserade slutsatser.

Kursupplägg

Andra året: Specialisering inom samhällsvetenskapligt område

Under termin tre och fyra fördjupar och utvecklar du färdigheter inom ett samhällsvetenskapligt område:

Humanekologi
Här studerar du samspelet mellan människan och omgivningen, hur människan anpassar sig till och utnyttjar olika ekosystem i omgivningen, och om hur omgivningen påverkar mänskligt liv.

Miljöekonomi (nationalekonomi)
Ger färdigheter att konkret arbeta med hållbarhetsfrågor i företag och offentlig sektor. Du får praktisk erfarenhet av statistiskt och ekonomiskt analysarbete – viktiga färdigheter för beslutsfattare på alla nivåer i samhället.

Miljöplanering (kulturgeografi)
Ger kunskaper om den geografiska fördelningen av resurser. Du får praktiska färdigheter i geografiska informationssystem (GIS), omvärldsanalys, planeringsmetoder inom landskapsförvaltning, mobilitet och översiktsplanering.

Miljöpolitik (statsvetenskap)
Studiet av miljöpolitik utgår från att det är samhällen som orsakar men också löser klimatfrågor. En hållbar omställning innefattar politik och därför intressant att studera utifrån ett statsvetenskapligt perspektiv.

Uthålligt företagande (företagsekonomi)
Företagsekonomer med kompetens inom hållbarhet i såväl näringsliv som offentlig förvaltning behövs. Du studerar hur man hanterar miljökrav i organisationers dagliga verksamhet i till exempel marknadsföring, vid produktutveckling och vid miljöcertifiering.

Tredje året: Fortsatt fördjupning och uppsats

Termin fem på programmet väljer du antingen valbara kurser inom miljövetenskap för fördjupning av området, eller så använder du den terminen för att göra praktik som ger värdefull arbetslivserfarenhet. Termin sex inleds med en metodkurs och därefter skriver du en kandidatuppsats där du kan utveckla din kompetens inom området. Uppsatsen kan vara en bra ingång till ett första jobb efter examen.