Fönster mot naturvetenskap 2021

Välkommen till årets Fönster mot naturvetenskap, som även i år sker helt digitalt.

Fönster mot naturvetenskap äger i år rum den 27 oktober, och sker helt digitalt. Förmiddagsprogrammet består av korta populärvetenskapliga föreläsningar, och eftermiddagen om inspiration från våra ämnesområden.

Vem kan delta?

Fönster mot naturvetenskap vänder sig i första hand till elever som läser tredje året på naturvetenskapsprogrammet.

Fönster mot naturvetenskap äger i år rum den 27 oktober.

Anmälan

Du som lärare anmäler din klass/grupp till förmiddagspasset via anmälningslänken. När ni sedan anmält er, får ni en länk till föreläsningen. Ni kan anmäla er till en eller flera föreläsningar.

Antalet platser kommer inte att vara begränsat, men vi önskar ändå att ni anmäler er så att vi vet hur stort intresset är, och hur många som förväntas delta i våra digitala aktiviteter.

Anmäl din klass  senast den 20 oktober.

Till anmälningsformuläret

Eftermiddagsprogrammet - ingen anmälan krävs

Under eftermiddagen erbjuder våra institutioner inspirerande digitala aktiviteter, som sker parallellt. Här uppmuntrar vi eleverna att själva välja den aktivitet som passar bäst. För att det ska bli så enkelt som möjligt, kommer vi därför att posta länkarna till respektive eftermiddagsprogram här på sidan.

Förmiddagsprogram 27 oktober

Porträtt Angela Wulff
Angela Wulff
Foto: Malin Arnesson

09.00 - 09.25 Allt om alger – vad du inte visste att du borde veta

Angela Wulff (25 minuter) [biologi]

Porträttbild Anne Farewell
Anne Farewell

09:30 – 09.55 The problem of antibiotic resistance

Anne Farewell (25 minuter) [molekylärbiologi]

Mats Björkman på fjället
Mats Björkman
Foto: Jonas Stenström

10.00 - 10.25 Arktis, permafrost och klimatförändringar

Mats Björkman (25 minuter) [geovetenskaper]

Leon Green i dykardräkt på klippa
Leon Green

10.30 – 10.55 Göteborgs främmande fiskar – hur nya arter kan anpassa sig till vår natur

Leon Green (25 minuter) [biologi]

11.05 – 11:30 Vad väger en cell - mikroskopi som mätmetod

Daniel Midtvedt (25 minuter) [fysik]

11.35-12.00 Att studera naturvetenskap vid Göteborgs universitet

Studenter vid Naturvetenskapliga fakulteten berättar och svarar på frågor (25 minuter)

Eftermiddagsprogram

Under eftermiddagen erbjuder våra institutioner parallella, digitala aktiviteter. Vi uppmuntrar eleverna att välja aktivitet efter eget intresse. Länkar till respektive aktivitet kommer att publiceras här i god tid innan den 27 oktober.

13.00-13.45

Biologi och miljövetenskap

Biologi och miljövetenskap erbjuder en digital rundtur bland akvarierna på Zoologen, samt visar upp mini-djur i mikroskop. Det kanske också blir ett besök hos ämnena botanik (växter) och mykologi (svampar).

Matematik

Hos matematik får du veta mer om matematikforskning, studier i matematik och matematiska leksaker.

Marina vetenskaper

Marina vetenskaper bjuder på presentationen "The ocean in the climate system" - med forskaren Fabien Roquet.

14.00-14.45

Fysik

Fysik bjuder på information om aktuell forskning och hur det är att plugga fysik.

Geovetenskap

Hos geovetenskap får du först en presentation av ämnesområdet, följt av en demonstration av värmestrålning och växthuseffekten.

Kontakta oss

Har du frågor om Fönster mot naturvetenskap? Kontakta oss på fonster@science.gu.se