röntgenbild på skelett
Foto: iStock

Forskning om benskörhet söker friska studiepersoner

Vill du bidra till forskningen? Då ska du delta i en forskningsstudie om probiotika kan förbättra benomsättningen och blodsockerkontrollen vid kortisonbehandling. Anmäl ditt intresse redan idag!

Forskningsstudie: Kan probiotika (mjölksyrabakterie) förbättra benomsättningen och blodsockerkontrollen vid kortisonbehandling?

Om studien:

Lactobacillus reuteri är en naturlig mjölksyrabakterie som hjälper till att upprätthålla en balanserad bakterieflora i magen och anses generellt ha positiva hälsoeffekter. Resultat från tidigare studie på äldre kvinnor har visat att tillägg av mjölksyrabakterien Lactobacillus reuteri kan förhindra benförlusten med hälften.

Vem kan söka?

Vi söker nu Dig - frisk man eller kvinna i ålder 18-45 år som bor i Göteborgsregionen. Denna studie syftar till att undersöka om tillägg med mjölksyrabakterien Lactobacillus reuteri kan förhindra ökning av bennedrytningsmarkörer i blodet samt förhindra försämrad blodsockerreglering orsakad av kortisonbehandling.

Hur funkar det?

Du kommer att genomgå ett test för att se om du har för diabetes innan du får börja i studien. Studien pågår i 30 dagar och under denna tid kommer du att få träffa forskningspersonal på kliniken och delta i telefonintervjuer. Du kommer att lottas till att få antingen Lactobacillus reuteri eller placebo under dessa totalt 30 dagar. Efter 2 veckors behandling får du även kortison i tablettform under 7 dagar.

Du kommer att lämna blod- och avföringsprov vid flera tillfällen och bära en sensor som mäter blodsocker kontinuerligt. Under hela studien förväntas du rapportera eventuella biverkningar och hur din hälsa påverkas.

Alla besök är kostnadsfria för dig och möjlighet till reseersättning finns.

Forskningsstudien är godkänd av etikprövningsnämnd och du skyddas av patientskadeförsäkringen under studien.

Så anmäler du dig

För mer information om studien och för att anmäla ditt intresse:
Forskningspersonal tel. 0766-22 93 11
E-post: osteoporosforskning.su.molndal@vgregion.se