Student i molekylärbiologi gör ett experiment i kurslaboratoriet.
Foto: Malin Arnesson and Pixabay

Plugga molekylärbiologi vid Göteborgs universitet

Molekylärbiologi har blivit allt viktigare för att kunna lösa biologiska problem. Genom att studera livets celler och molekyler bidrar molekylärbiologer till en hållbar samhällsutveckling inom hälsa och miljö. Vill du vara med och skapa ett hålbart samhälle? Sök våra utbildningar senast den 15 april.

Kandidatprogrammet i molekylärbiologi

På kandidatprogrammet i molekylärbiologi lär du dig att förstå hur cellens arvsmassa, proteiner och molekyler fungerar och interagerar, och hur du kan påverka cellens funktion och egenskaper. Utbildningen har många moment av aktivt, problembaserat lärande och laborativt arbete. Unikt i landet är att du kan få ut en dubbel kandidatexamen i kemi och molekylärbiologi med endast en halv termin extra.

Tre masterprogram

På masternivå fördjupar du dina kunskaper i det området som intresserar dig mest. Du kan välja mellan tre masterprogram: masterprogrammet i molekylärbiologi, masterprogrammet i genomik och systembiologi och masterprogrammet i biologi och lärande.

Examensarbete i forskargrupp

I slutet av din kandidat- och masterutbildning gör du ett självständigt arbete i en av våra framgångsrika forskargrupper. Arbetet ger dig erfarenhet av vetenskapligt arbete, analys och rapportering av vetenskapliga resultat. Ta gärna en titt på vår pågående forskning i cell- och molekylärbiologi samt i biokemi.

Därför molekylärbiologi vid Göteborgs universitet

Video (1:26)
Lär dig mer om livets minsta beståndsdelar. Plugga molekylärbiologi!

Din studiemiljö

Som student i molekylärbiologi läser du de flesta kurserna på Campus Medicinareberget. Vill du byta miljö? Plugga en termin utomlands!

Efter studierna

Som molekylärbiolog kan du bland annat arbeta

• inom bioteknik-, läkemedels- eller livsmedelsindustrin
  • på diagnostiska laboratorier inom sjukvården
  • på statliga verk och myndigheter
  • inom skolan om du kompletterar din utbildning med en lärarbehörighet
  • på högskolor och universitet.

Under din utbildning utvecklar du flera generiska kompetenser som gör dig attraktiv för framtida arbetsgivare. Dessutom har du stor möjlighet att skapa en unik profil genom valfria kurser, vilket öppnar för ännu fler karriärvägar. Du kan till exempel jobba med kommunikation, försäljning eller marknadsföring.

Läs mer om molekylärbiologer i arbetslivet

SACO – Studieval och karriär: Biolog
Naturvetarna – Här jobbar naturvetare i biologi