Hoppa till huvudinnehåll
Göteborgs universitet
Bild
Sara Möllers utställning SHELTER
Vernissage Sara Möllers SHELTER
Foto: Hanna Jedvik
Länkstig

Konst och utställningar

Med konsten som fristående kommentar till samhällsdebatten. Jonsereds herrgårds galleri bjuder på regelbundna utställningar under året. Till detta kommer utställningar på andra platser i samband med programsamverkan. Det kan vara arkiv-, foto- och konstutställningar, inte sällan med koppling till Jonseredsseminariernas aktuella diskussioner.

Aktuell konstutställning

Sara Möller / SHELTER

(mars-oktober 2020, Jonsereds herrgårds Galleri)

Sara Möllers utställning SHELTER på Jonsereds herrgårds Galleri vill visa på materialens kraft att locka fram vår uppmärksamhet. Keramiska skulpturer som vid en första anblick kan ge en känsla av att de är i behov av viss omsorg, men det står oklart om det är vad de själva vill. Deras önskan kanske är att bryta sig loss, göra uppror eller bara fly illa kvickt. Alla strävar de på något vis mot ljuset och berättar om längtan att nå solen. Om de ovälkomna parasiterna som tynger och kliar, om de varma vindarna och de isande orkanerna, om översköljande vågor av lust, ljud och rörelse.

Utställningen pågår mars-december 2020. Den utgör en självständig replik i anslutning till den multikonstnärliga och mångvetenskapliga seminarieserien ”De fyra elementen” som pågår under 2019-2021 på Jonsereds herrgård, och där Sara Möller deltog i seriens första seminarium "Jord" den 3 december 2019.

Sara Möllers konstnärskap utmärker sig som skulpturalt, materialbaserat och ofta keramiskt. Möller arbetar i huvudsak med skulpturala unikum eller installationer där skilda komponenter fogas samman till nya helheter. Verken har drag av något amorft och kan liknas vid sammansmältningar av kropp och landskap, det förvrängda eller underliga är påtagligt i Möllers arbeten. Hon visar oss en värld av tuktad natur som ändå är vild, som i oss själva i våra inre landskap, det ömma mjuka och det smutsiga skavda, det oförenliga som söker begriplighet av vår ursprungliga natur. Hon utmanar och tänjer på gränserna i sina material, visar dess skavanker och fördelar, det mjuka och det hårda, det lappas, lagas, pysslas om eller tuktas.

Sara Möller är född i Växjö 1982 och verksam som konstnär i Göteborg. Hon är utbildad på HDK i Göteborg och tog sin masterexamen i keramikkonst 2009. Möller har haft flertalet separatutställningar och tilldelats ett stort antal stipendier. Bland annat från Göteborgs Stad, Herta Bengtssons stipendiet och ett flertal från Konstnärsnämnden. 2013 fick hon det hedervärda Beckersstipendiet med tillhörande utställning på Färgfabriken i Stockholm.

Galleriets öppettider

Galleriet går att besöka när herrgårdsbyggnaden håller öppet. För frågor om öppettider, kontakta 031 786 59 59 eller info@motesservice.se

Utställningar i Jonsereds herrgårds ägo

Håkan Berg / November

Fotoutställning av fotograf Håkan Berg. Alltsedan Göteborgs universitets verksamhet på Jonsereds herrgård startade år 2004, har Håkan Berg granskat platsen, byggnaden och naturen genom kamerans öga.
(Utställning november 2015-mars 2016)

Annika Clarholm / Jonsereds trädgårdar

Fotoutställning av fotograf Annika Clarholm. Prisbelönt i en av världens mest prestigefyllda fototävlingar i trädgårdsgenren – International Garden Photographer of the Year.
(Utställning augusti-september 2014)