Göteborgs universitet
Länkstig

"Nationalekonomi var roligast och gav mig en större förståelse"

Stefan Emmoth har två kandidatexamina: i statistik respektive nationalekonomi. Nu arbetar han som analytiker på Västtrafik.

Stefan Emmoth är alumn från Handelshögskolan och arbetar som analytiker
En viktig del av Stefan Emmoths arbete är att tillgängliggöra data, statistik och siffror. Han har god hjälp av sina dubbla examina, i både nationalekonomi och statistik.

Vad har du för utbildning?

– Jag har två kandidatexamina: en i nationalekonomi och en i statistik, båda från Göteborgs universitet. Dessutom en halv masterutbildning i statistik från Stockholm. Jag tycker statistik och nationalekonomi är en bra mix.

Vad du gjort efter studierna?

– Jag började jobba på heltid 2016. Först arbetade jag två år på Nordea och sedan började jag på mitt nuvarande jobb som analytiker på Västtrafik. Men jag arbetade deltid redan under studierna, på bank och vid institutionen för nationalekonomi med statistik.

Som analytiker blir jag ofta ombedd att vara med i olika sammanhang för att förstå och förklara vad siffror betyder.

Hur ser ditt arbete ut?

– Mitt arbete handlar mycket om att tillgängliggöra data, statistik och siffror för den övriga verksamheten. På Västtrafik arbetar vi mycket med att utveckla en Business Intelligence Platform, det vill säga att få företaget att börja använda siffror på ett smart sätt och bli datadrivet. Vi är sex analytiker som samarbetar med utvecklare för att nå ett gemensamt mål. Som analytiker blir jag ofta ombedd att vara med i olika sammanhang för att förstå och förklara vad siffror betyder. En fråga jag arbetat ganska länge med är fuskåkning och hur vi kan mäta antalet fuskåkare. Jag ska alltså svara på frågor som det inte finns några exakta svar på - men jag kan troligen komma nära sanningen.

När är ditt arbete som roligast?

– Det är många delar. Dels att få jobba med utbildning och få människor att förstå data för att sedan kunna ta bra beslut. Dels att arbeta långsiktigt med utvecklingsarbete och Västtrafiks visioner. Det är roligt att vara med på den förändringsresan.

Jag skulle säga att en kandidatexamen från Handelshögskolan är en entrébiljett in i arbetslivet – toppbetyg är inte det viktigaste snarare vilka andra erfarenheter du har.

Vad har studierna i nationalekonomi betytt för ditt yrkesliv?

– De har gett mig en förståelse över samhällets ekonomi och hur människor fattar ekonomiska beslut, vilket är något som vi som läst nationalekonomi tar som självklart. I korthet handlar det om att ha fått en analytisk förmåga. Jag skulle säga att en kandidatexamen från Handelshögskolan är en entrébiljett in i arbetslivet – toppbetyg är inte det viktigaste snarare vilka andra erfarenheter du har.

Varför tycker du att en ska välja nationalekonomi?

– För mig var det helt enkelt för att nationalekonomi var roligast och gav mig en större förståelse. Kompisar som exempelvis läst redovisning är jätteduktiga på det, men nationalekonomi är ett ämne som är mycket bredare. Du blir kanske ingen specialist men du får en analytisk förmåga – att förstå siffror och tänka kritiskt och analytiskt.

Dina egna framtidsplaner?  

– Just nu trivs jag väldigt bra med mitt arbete, men jag tror att det generellt är sunt att inte vara kvar i samma tjänst för länge. Förr eller senare når du ett tak där du känner dig ganska nöjd och kanske inte utvecklas så mycket. I min värld är det ett tecken på att du ska testa något annat. Från varje tjänst får du med dig erfarenheter som du drar nytta av framåt. Ditt lärande slutar inte bara för att du har tagit examen.