Göteborgs universitet
Bild
PCV-spelet på mobiltelefon

PCV-spelet

Lär dig mer om personcentrerad vård med vår spelapp PCV-spelet, som finns gratis på App Store och Google Play - med pedagogisk handledning.

På GPCC arbetar vi ständigt med att sprida kunskap om personcentrerad vård genom en bukett av olika verktyg. Mer traditionella är utbildningar och läroböcker, men PCV-spelet är en spelapp som kan laddas ner av vem som helst som vill lära sig mer om personcentrerad vård. Det kan laddas ner gratis till mobil eller surfplatta.

Som komplement till spelet finns även en pedagogisk handledning, främst riktad till yrkesverksamma och utbildningsanordnare. Handledningen kan laddas ner som PDF, se till höger.

PCV-spelet vänder sig i denna första version främst till hälso- och sjukvårdspersonal, men kan spelas av vem som helst. Det är framtaget i samarbete mellan forskare, vårdpersonal, studenter och patienter, och har förverkligats i samarbete med spelutvecklingsföretaget IUS Innovations och Nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård HFS. Spelet finansierades av medel från Socialstyrelsen 2016, genom en ansökan från HFS.

Spelet finns nu även på engelska och heter The PCC-game. För mer information byt språk på denna sida till engelska.

Kort introduktionsfilm

Se och hör Håkan Hedman och Britt-Marie Ahrnell berätta ur ett patient- och närståendeperspektiv varför de tycker att det är viktigt med personcentrerad vård. De uppmanar alla som vill lära sig mer om det att ladda ner och spela PCV-spelet. Se till höger.

Hur spelet går till

När spelaren har skapat en profil öppnas en virtuell vårdvärld där hen via en karta väljer uppdrag. Spelet är uppdelat i olika nivåer som består av olika uppdrag inom och utom spelet, en anslagstavla med filmer och texter samt en quiz. Syftet är att få spelaren att reflektera kring och lära sig mer om personcentrerad vård, dels på ett generiskt plan, men också i den egna arbetssituationen. Efter avklarat spel kan spelaren ladda hem ett diplom som kan tryckas ut och sättas upp på väggen.

- När en forskningsbaserad verksamhet och ett spelföretag möts uppstår ett spännande möte. Två kulturer har befruktat och lärt av varandra på ett spännande sätt som resulterat i ett spel om personcentrerad vård, säger Irma Lindström Kjellberg, projektledare för spelet och utbildnings- och implementeringsansvarig på GPCC.

PCV-spelet finns gratis på App Store och Google Play. Sök på PCV-spelet.

 

Mer information om spelet i PDF:er som kan laddas ner/tryckas ut till höger:

Läs mer om PCV-spelet i denna folder.

Pedagogisk handledning till PCV-spelet.

 

Läs mer om PCV-spelet i dessa artiklar:

Spelet som lär ut personcentrerad vård i Dagens Medicin.

App ger dig kunskap om personcentrerad vård i Vårdfokus.