Till sidans topp

Sidansvarig: Annika Wall
Sidan uppdaterades: 2017-10-30 14:44

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Marin vattenbruksforskning - SWEMARC - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

SWEMARC - Marin vattenbruksforskning

SWEMARC har som målsättning att genom tvärvetenskaplig och samhällsengagerande forskning öka odlingen av mat från havet på ett hållbart sätt.

År 2050 förväntas världens befolkning överskrida 9.7 miljarder människor. Att producera näringsriktig mat till alla människor – på ett miljövänligt sätt – är en av våra största utmaningar.

Öka konsumtion av sjömat

Vatten utgör 71 procent av jordens yta, men ger bara några få procent av maten som produceras. Haven är alltså en stor outnyttjad resurs. ”Sjömat” är näringsriktig mat, full av omega-3 fetter, vitaminer och spårämnen och en ökad konsumtion kan förbättra folkhälsan. Det kommersiella fisket är redan hårt utnyttjat, varför vattenbruket är viktigt för att hållbart möta en ökad efterfrågan.

Utveckla nya odlingstekniker

Fisk och skaldjur är ”bäst-i-klassen” på att omvandla foder till mat och alltså mer effektivt än annan köttproduktion. Men även vattenbruket medför näringsutsläpp. Dessa kan minskas genom innovativa odlingstekniker som t.ex. recirkulerande system på land, slutna kassar i havet och flerartsodling där näringsämnen återanvänds.

Att tillverka foder för fisk och kräftdjur utan vildfångad fisk är en annan viktig fråga. SWEMARC skall studera cirkulära kretslopp, där råvaror från alger, musslor och bottenlevande djur kan användas i fiskfoder. Nya vattenbruksarter och utveckling av attraktiva produkter från dessa organismer är också ett fokusområde.

Hållbart marint vattenbruk

Att skapa ett hållbart marint vattenbruk handlar om mycket mer än biologisk och teknisk utveckling. Det är viktigt att samarbeta med politiker och allmänhet tidigt i processen för att öka förståelsen för vattenbruk och hälsoeffekter av att äta ”sjömat”. SWEMARC:s starka tvärvetenskapliga arbetssätt samlar därför ledande forskargrupper inom samhällsekonomi, juridik, oceanografi, biologi och design.

Läs mer på SWEMARC:s webbplats

Sidansvarig: Annika Wall|Sidan uppdaterades: 2017-10-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?